Prostreno.cz

Po smíchání zázvoru s rýží očekávejte divokou noc

Zázvor v zimě báječně zahřeje a uleví od mnoha nevolností. Je zbraní v boji proti bacilům a umocňuje „touhu“. Objevte i vy méně známé účinky této rostliny!

Tlusté hlízovité kořeny vytrvalé byliny zázvoru lékařského se používají jako koření a lék již od antických dob. O zázvoru se zmiňují čínské lékařské texty už před 2000 lety a mnohé orientální recepty ho stále obsahují. Zázvor se pěstuje v Indii, Číně, Japonsku a západní Africe. V českých bylinářích se začal objevovat už kolem 13. století.

Používá se nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárně. Je to hřejivý lék, který zahání zimní prochladlost a bojuje s infekcemi dřív, než se stačí v těle pevně zahnízdit. Podporuje krevní cirkulaci, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a játrech a zvyšuje produkci žluče. Zmírňuje ranní nevolnosti v těhotenství a při dálkových plavbách po moři patřil k prvním lékům proti mořské nemoci. Pomáhá při poruchách trávení, nadýmání, plynatosti a dráždivém tračníku.

Žvýkání čerstvého zázvoru otupuje akutní bolest zubů, zabraňuje srážení krve a snižuje krevní tlak. Tento zázrak také má antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí. Ředěný zázvorový olej se dá použít v masážních olejích a mastech na bolavé klouby. Máte doma kousek zázvoru? Výborně, ihned jej využijte.

Zázvorový čaj

Jestliže pocítíte první příznaky nachlazení (rýma, bolest svalů, nadměrné pocení nebo zimnice), uvařte si horký zázvorový čaj. Budete potřebovat půl litru vody, 1 lžičku zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, med a citrón (podle množství zázvoru se zvyšují léčivé účinky čaje). Vodu uveďte do varu, přidejte všechny bylinky a povařte je alespoň pět minut. Poté nápoj přeceďte a dochuťte jej medem a citronem. (Velmi dobré je tento čaj podávat dětem v rámci posílení imunity. Je však třeba si uvědomit, že je vhodný pro ratolesti od šesti let.) A pozor, pro svou hřejivost se zázvor nedoporučuje těm, kdo nesnášejí teplo, mají gastritidu nebo žaludeční vředy.

Afrodiziakum

Zázvor má dávnou pověst jako afrodiziakum. Rozproudí krev v těle a pomáhá léčit poruchy erekce. Čerstvý, jemně nastrouhaný na mase nebo sušený zamíchaný v rýži může představovat počátek velmi příjemné noci. Muži dříve tvrdili, že zázvor mění frigidní ženy v kouzelnice lásky. Souhlasíte s nimi?

Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/11-foods-to-increase-your-sexual-appetite/articleshow/4880873.cms, https://www.webmd.com/diet/rice-vinegar-good-for-you#1





Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat