Domácí čípky proti vaginální mykóze

Míváte problémy s vaginální mykózou? Recept ponechte u lékaře a pusťte se do snadné výroby domácího antimykotického čípku!

Vaginální mykóza je kvasinkový zánět vyvolaný zvýšeným pH v oblasti pochvy. Dochází k němu v mnoha případech, jako jsou hormonální změny, nevhodná strava (nedostatek vitaminů, vyšší podíl cukrů ve stravě), špatné hygienické návyky (používání parfémovaných toaletních papírů a vložek), těsné džíny či umělé spodní prádlo, ale i častá návštěva bazénů a setrvávání v mokrých plavkách. Je vám to povědomé? Aby ne! Za svůj život se s vaginální mykózou setká až 75 % žen. Její projevy jsou přitom značně nepříjemné. Patří k nim pálení, svědění a bílý tvarohovitý výtok. Pokud chcete tyto potíže eliminovat, zkuste následující recept.

Domácí antimykotické čípky

Budete potřebovat kvalitní kokosový olej, 100% éterický olej tea tree, 100% éterický olej ze šalvěje, popřípadě vitamin C v prášku. Na jednu dávku okolo 10 kusů čípků rozehřejte ve vodní lázni 50 g kokosového oleje, přidejte 30 kapek tea tree olejíčku a stejné množství oleje ze šalvěje. V případě, že přidáte vitamin C, vycházejte z poměru 2,5 g vitaminu C na 10 kusů čípků, přičemž jeden čípek bude vážit okolo 5 g.

Vitamin C neboli kyselina askorbová snižuje pH a tím se prostředí pochvy stává nepříznivým pro patogenní kvasinky a bakterie. Šalvěj a tea tree jsou známé pro svoje antimykotické a antibakteriální účinky, proto ani tyhle dvě položky v čípku nesmí chybět. A jak je to s vitaminem C?

Formy a alobal. Je to snadné!

Jelikož je rozpustný pouze ve vodě, nikoli v oleji, směs je třeba před každým nalitím do formičky řádně promíchávat, aby bylo céčka všude stejně. Formu zvolte dle uvážení, je možné použít silikonové formičky na výrobu mýdel nebo dětských bonbónů, ale i tvořítka na led. Po aplikaci formu přikryjte alobalem a dejte ztuhnout do mrazáku. Poté stačí jednotlivé čípky vyloupat, uzavřít do sklenice s víčkem a ponechat v ledničce.

Při použití mějte na paměti, že se čípky rychle rozpouští, proto s nimi dlouho nemanipulujte v ruce a po zasunutí do pochvy si jděte rychle lehnout, aby mohl čípek déle účinkovat. Je možné jej považovat za prevenci po návštěvě bazénu, jízdě na kole, ukončené menstruaci a v druhé polovině cyklu i po ovulaci. Spolehnout se na něj můžete i při prvních příznacích diskomfortu, účel splní i jako lubrikační gel. Ovšem pozor, čípek může způsobit propustnost latexu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317935, https://www.medicinenet.com/9_home_remedies_for_vaginal_yeast_infection/article.htm







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat