Magická síla líbání vám zlepší náladu

09.03.2021 | Vztahy

Dny se prodlužují, denní světlo nabíjí energií a probouzející se příroda pozitivně působí na všechny smysly. Máte chuť se právě na jaře líbat? Děláte jedině dobře! Zvednete si náladu a spálíte pár kalorií navíc!

V okamžiku, kdy se naše rty setkají, uvolní se kaskáda neurálních zpráv a chemikálií, které přenášejí zprávy o důvěrném spojení, sexuálním potenciálu a dokonce euforii. V tento moment začne srdce bít rychleji, dýchání se stává hluboké a nepravidelné a chová se jako při intenzivním cvičení. Co polibek, to zapojení 36 obličejových svalů a 112 posturálních (antigravitačních svalů), které, jen tak mimochodem, mají sklony ke zkracování. Jedna pusa nestačí!

Líbání proti nervovému vypětí

Líbání je jednou z nejpříjemnějších aktivit, neboť uvolňuje koktejl chemikálií, které řídí lidský stres, motivaci, sociální vazbu a sexuální stimulaci. Polibky mužům i ženám zvyšují hladiny oxytocinu, tedy primárního hormonu, jenž se podílí na společenských vazbách a snižuje hladinu kortizolu, což může pomoci zvládnout stres. Máte potíže v práci? Cítíte se „vyšťaveně“? Pak nastavte své rty milované osobě! Nebudete ani první, ani poslední.

Mnoho historiků se domnívá, že polibek pochází z prehistorického chování matek přenášejících předem předžvýkané potraviny miminkům. Ať už je pravda jakákoli, první zaznamenaná pusa se datuje kolem roku 1500 př. n. l, kdy se ve védské literatuře, jejíž původ sahá do starověké Indie, objevují zmínky o kontaktu úst s ústy. Podle některých kulturních historiků se však rty staly erogenní zónou až někdy v průběhu posledních 800 let, s nástupem účinného zubního lékařství a triumfem nad halitózou. A proč je líbání dobré pro zdraví?

Polibek za polibkem? Medicína!

Spojení rtů zvyšuje hladinu oxytocinu, což ovlivňuje společenské uznání, mužský a ženský orgasmus a porod. Při líbání si s partnerem vyměníme až miliardu bakterií, které ale nejsou nijak škodlivé. Díky nim se naopak přirozeně posiluje imunitní systém. Polibky také aktivují krevní oběh a vyrovnávají hladinu cholesterolu. Zároveň se při jedné puse spálí asi 12 kalorií. Tento druh fyzického kontaktu uvolňuje neuropřenašeče, například dopamin, který vyvolává příjemné pocity. Dále se do krevního oběhu dostává oxytocin neboli hormon lásky, jenž upevňuje náš vztah s daným člověkem. Dochází i k produkci testosteronu zvyšujícího sexuální apetit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat