Kvůli promiskuitnímu chování přibývá mužů s rakovinou penisu

24.05.2021 | Sex a vztahy

Promiskuitním chováním se rychle v populaci šíří lidský papilomavirus, který má potenciál vyvolávat nádorové bujení. Podle kanadských onkologů může právě HPV i za nárůst počtu rakoviny penisu u mladých mužů. To je sice stále velmi vzácná forma onemocnění, ale málo se o ní hovoří, takže je potenciálně dost nebezpečná.

Muži totiž mají tendenci potíže se svým penisem přehlížet či tajit.

Stále mladší pacienti

Kvůli studu většinou vyhledají lékaře až ve chvíli, kdy je poměrně pozdě. Přitom včasné podchycení rakoviny penisu může vést nejen k záchraně života, ale také tohoto orgánu. V pokročilé fázi onemocnění musejí lékaři sahat k amputaci a náhradní falus nikdy není funkčně plnou náhradou vrozeného.

„Bývala to obecně nemoc starších mužů nebo dokonce velmi starších mužů po sedmdesátce či osmdesátce, ale dnes vidíme případy třicátníků a čtyřicátníků,“ tvrdí onkoložka doktorka Juanita Crookz Onkologické nadace Britské Kolumbie.

Za vším hledej virus

Polovina případů rakoviny penisu souvis právě s HPV. Ten se šíří nechráněným pohlavním stykem a v posledních letech kvůli promiskuitě mnohem více než v minulosti.

„Kvůli vyšší míře infekce HPV v populaci roste také počet případů rakoviny penisu,“ tvrdí Crook.

Rakovina penisu je stále jednou z nejvzácnějších forem nádorových onemocnění. Ale muži ji dost často podcení v první fázi, kdy je vysoká šance nejen na vyléčení, ale také na záchranu pyje. Jakékoli jiné zbarvení kůže, vřed, nežit či bulka mohou být projevem rakoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat