Mužům tikají biologické hodiny do pětatřiceti let

28.05.2019 | Sex a vztahy

Když se hovoří o tikání biologických hodin, většinou se myslí na ženy. Jenže nejen vaječníky mají omezenou dobu „trvanlivosti“, týká se to i mužských varlat. U žen je reprodukce fakticky omezená přechodem, po němž nastává menopauza. Vaječníky přestanou zcela produkovat vajíčka. U mužů se však produkce spermií nezastaví nikdy. Vytvářejí je do smrti i ve vysokém věku. Jenže už od pětatřiceti s tolika genetickými vadami, že je početí zdravého potomka rizikové.

„Některé výzkumy dokazují, že kupříkladu riziko autismu u dítěte se začíná výrazně zvyšovat, když otec přesáhne třicátý rok věku,“ tvrdí autoři z New Jersey.

Překvapivé vlivy

Ženská vajíčka také prudce ztrácejí kvalitu po třicítce, tedy dlouho předtím, než nastane menopauza. O tom se dlouhodobě ví, ale riziko početí postiženého dítěte neleží jen na bedrech stárnoucí ženy. Je to také problém muže.

Podle odborníků by neměli pánové se zplozením potomka otálet a odkládat ho až na období po pětatřicítce. A když už, tak by si měli v mládí nechat zmrazit spermie, dokud jsou kvalitní a neovlivněny negativními vlivy zvenčí, které se během života muže střádají.

Sperma mužů starších pětatřiceti let souvisí s řadou těhotenských a porodních potíží. Zvyšuje se riziko mnohačetného těhotenství, potratu, předčasného porodu, nižší porodní váhy dítěte, vysokého krevního tlaku u těhotné ženy a těhotenské cukrovky.

Špatná zpráva pro muže

Další výzkumy dokazují, že starší otcové častěji plodí potomky s kongenitální srdeční chorobou, novorozeneckými záchvaty, autismem a některými typy rakoviny.

„Zatímco veřejnost obecně chápe, že po pětatřicátých narozeninách ženy dochází k fyziologickým změnám, které negativně ovlivňují početí, těhotenství a zdraví dítěte, většina mužů si neuvědomuje, že stejný věk u mužů souvisí s podobnými riziky,“ tvrdí doktorka Gloria Bachmannová z Rutgers University.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat