Rodiče na začátek intimního života svých dětí nemají žádný vliv

Start sexuálního života i dítěte je nejsilněji ovlivněno jeho pohlavní vyzrálostí,, jeho vnímanou atraktivitou a tlakem vrstevníků. Časté intervence rodičů a zrazování před příliš časným začátkem pohlavního života jsou málo účinné. Nicméně sexuální výchova je i tak důležitá.

Děti, které jsou sexuálně vzdělávány od útlého věku a s nimiž se rodiče o sexu baví, se totiž chovají sexuálně „zdravěji“. Tedy jsou méně promiskuitní a při sexu častěji použijí kondom.

Sexuální osvěta však, zdá se, na základě jednatřiceti různých studií (1) zahrnujících 12 400 mladých ve věku devět až osmnáct let, neovlivňuje to, kdy mladí lidé začnou sexuálně žít. Poučené i nepoučené děti zhruba stejně brzy. Tím dříve, čím jsou pro své vrstevníky atraktivnější, čím dříve pohlavně dospějí a čím více je sex vnímán jejich vrstevníky jako něco in.

„Lidé studují celá desetiletí intervence rodičů týkající se sexuální osvěty… Děti, které jsou vzdělávány o sexu, nezačnou sexuálně žít dříve než ty, které nejsou. Obě skupiny začnou zhruba stejně. Ale děti, které jsou poučovány o sexualitě a bezpečném sexu, mnohem častěji používají kondomy, když začnou být sexuálně aktivní,“ tvrdí doktorka Laura Widman z North Carolina State University (1).

Kdy vlastně začít mluvit o sexu?

Mnoho rodičů se obává, že by děti vystrašili, nebo jsou přesvědčení, že záležitosti našeho těla se dětí netýkají. Jenže tak to není. Pokud nebudete dělat před dětmi žádné tajnosti, z milování neuděláte věc, za kterou je třeba se stydět, a celý rozhovor přizpůsobíte věku svého potomka, pak zabráníte tomu, aby dítě hledalo informace jinde. I tam, kde byste rozhodně nechtěli, aby hledalo. Případně předejdete nejrůznějším mýtům a dezinformacím, jež váš potomek zaslechne od „poučených“ kamarádů ve škole či školce a kterého mohoui vystrašit. Jak na to (2)?

Když mu ještě nebylo 5 let

Už velmi malé děti se zajímají o to, jak přišly na svět. Nedělejte zbytečné tajnosti a zapomeňte na historky o čápech a vránách! Používejte co nejjednodušší věty. Buďte struční, aby vašemu vysvětlení dítě rozumělo. Mluvte s dítětem o partnerství a lásce muže a ženy. Vysvětlete (zběžně) dítěti, co je těhotenství.

Nevymýšlejte si – namísto pohádek prostě některé detaily přeskočte. Vysvětlete dítěti tělesné rozdíly mezi holčičkami a chlapečky. Zdůrazněte, že naše těla nejsou nic, za co bychom se měli stydět.

Malý školák

Jak se dítě dostane do školy, začínají se k němu dostávat další a další informace. A to často znamená i podrobnější a zvídavější otázky. Včetně těch o sexu. Vysvětlete dítěti „technickou stránku“ sexu. Ujistěte dítě, že sex je především o lásce a spojení dvou lidí, které navíc přináší partnerům potěšení. Vysvětlete mu, že existují nejen vztahy mezi mužem a ženou, ale i mezi dvěma muži či ženami (a že je to zcela normální). Proberte s ním všechny otázky, které bude mít ohledně pohlavních orgánů. Podrobněji mu popište vývoj dítěte během těhotenství. Zaměřte se také na porod.

Vysvětlete mu nebezpečí sexuálního zneužívání (pozor, nevystrašte ho, jen ho varujte, že některé dotyky nejsou v pořádku). Proberte s dítětem nebezpečí některých internetových stránek, vysvětlete mu, co je pornografický film apod. Ujistěte se, že váš potomek ví, jak se bezpečně chovat na sociálních sítích apod.

Když puberta klepe na dveře

Okolo 10. roku věku už by se mělo dítě v otázkách sexu poměrně dobře orientovat. Ne že by z něj měl být odborník na sexuální výchovu, ale rozhodně by nemělo v této oblasti tápat. Mluvte s dítětem o změnách, kterými tělo prochází během puberty (u dívek proberte menstruaci, u chlapců pak noční poluce). Ujistěte ho, že vše je přirozené. Promluvte si s dítětem rovněž o všech emocionálních změnách, kterými projde během dospívání. Vysvětlete mu, kdy začít se sexem (zdůrazněte, že jej k němu nikdo nesmí nutit – ani váš potomek svého partnera či partnerku).

Mluvte s dítětem o vztazích mezi mužem a ženou, případně o vztazích osob stejného pohlaví (ujistěte dítě, že nezáleží na tom, zda je člověk heterosexuál, nebo homosexuál). Ujistěte svého potomka, že ve vás vždy najde oporu, že mu budete vždy ochotni naslouchat a připraveni mu pomoci.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31355860, (2) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0265407520958475






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat