Lepší sperma se vytvoří až 70 dní poté, co muž zlepší životní styl

16.08.2019 | Sex a vztahy

Muži od puberty tvoří spermie každý den až do své smrti. Vznikají denně a muž má značnou zásobu pohlavních buněk ve varlatech, takže může ejakulovat a oplodnit ženu i několikrát za den. Spermatogeneze – vznik spermie od zárodečné buňky po plně zralou – však trvá v průměru sedmdesát dní. Když tak dojde k ozáření varlat či poškození vyvinutých a vyvíjejících se buněk ve varlatech, trvá to víc než dva měsíce, než vzniknou nové zdravé spermie. A muži mající problémy s plodností, musejí tedy více než dva měsíce dodržovat zásady zdravého životního stylu, než se to na kvalitě jejich spermií projeví.

Donedávna také odborníci na plodnost věřili, že muži by před darováním spermatu či snahou počít dítě, měli dva až tři dny sexuálně abstinovat. Jenže nejplodnější spermie muž vylučuje až v druhém ejakulátu následujícím jednu až tři hodiny po prvním.

„Celé roky se mužům radilo, aby omezili sexuální aktivity a zvýšili tím šanci na početí. Nicméně je na čase změnit styl uvažování. Naše data dokazují, že páry s běžnými parametry ejakulátu by měly souložit co nejčastěji kolem ovulace a minimálně dvakrát za jednu noc. Může to výrazně zvýšit jejich šanci na početí,“ tvrdí doktor Da Li z Šeng-tingu, jehož studii publikoval odborný časopis Molecular & Cellular Proteomics.

Dva měsíce pod vlivem

Průměrný muž vyprodukuje dva až šest mililitrů semenné tekutiny v jednom výronu. V jednom mililitru je přitom od dvaceti do tří set milionů spermií. Muži se mezi sebou v tomto dost liší. Nikdy však varlata do ejakulátu nepošlou všechny zralé spermie, které v danou chvíli obsahují. Proto i druhá a třetí ejakulace během jediného dne může ženu oplodnit.

Všechny spermie však vznikaly v průměru sedmdesát dní. Takže za uplynulé více než dva měsíce před ejakulací na ně působily vlivy zvenčí – mužova strava, kouření, alkohol, zplodiny ze vzduchu a vody, chemické látky, drogy, zplodiny metabolismu či zplodiny související s nedostatkem pohybu. A tyto vlivy poškozují pohlavní buňky od začátku jejich vývoje až do konce.

Dlouhodobá snaha

Jestliže má muž problémy s plodností a chce si zvýšit obsah spermií v ejakulátu a zároveň zvýšit jejich kvalitu, musí na tom pracovat dlouhodobě. Než se jeho varlata zaplní zdravými spermiemi, trvá to minimálně sedmdesát dní. Ale když muž začne žít zdravě poté, co dost hýřil a varlata navíc pravidelně přehříval, pak se pozitivní změny projeví mnohem později a na zdravé spermie může čekat celé měsíce.

Muži, kteří mají problém s početím, by měli nosit volné bavlněné spodní prádlo a neupnuté kalhoty. Nemít na klíně počítač či jiné zdroje tepla a nekoupat se v horké vodě. Dále by měli jíst spoustu ovoce a zeleniny, nepít alkohol, nekouřit a hodně sportovat. Pro zdravou spermatogenezi je nezbytný také spánek v délce aspoň osm hodin denně.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat