Za sexuální orientaci geny rozhodně nezodpovídají

Nic jako „homosexuální“ gen neexistuje. Sexuální přitažlivost k jinému člověku bez ohledu na pohlaví neřídí jeden gen, neřídí ho ani několik málo genů, účastní se ho celé tisíce variant. Daleko větší vliv na utváření sexuální orientace má prostředí a výchova než genetika.

Vůbec nejrozsáhlejší genetická analýza (1) tohoto typu jednoznačně a trvale vyvrací snahu najít „homosexuální“ gen. Homosexuálové totiž nemají geneticky nic podobného, co by mohlo pomoci odhalit právě podmínění dědičnou informací. Analýza zjistila, že utváření citové přitažlivosti ke stejnému pohlaví ovlivňují tisíce variant genů, které jsou navíc ve své většině recesivní – tedy mají slabý účinek.

Vliv výchovy?

„Negenetické faktory včetně výchovy, osobnosti a prostředí mají daleko větší vliv na výběr sexuálního partnera,“ tvrdí autoři, jejichž studii publikoval prestižní vědecký časopis Science (1).

Podle molekulárních biologů z Finska geny ovlivňují utváření homosexuálního cítění jen z jedné třetiny.

„Prozkoumali jsme úplně celý lidský genom a nalezli jen hrstku – přesně řečeno pět – oblastí, které jasně souvisejí s tím, jestli se člověk bude chovat homosexuálně, tedy mít vztahy a sex s osobami stejného pohlaví,“ uvedl molekulární biolog doktor Andrea Ganna z Institutu molekulární medicíny ve Finsku (1).

Nexistuje stoprocentní heterák ani homosexuál

Studie (2) také pomáhá vysvětlit, proč je sexuální orientace spíš fluidní záležitost než jasně vymezená binární vlastnost. Stoprocentních homosexuálů a stoprocentních heterosexuálů je minimum, ačkoli si to kvůli kultuře a výchově (především tabuizaci homosexuality) mnozí odmítají připustit.

„Předchozí výzkumy zabývající se tímto tématem byly příliš malé ve sledovaném vzorku a byly slabě průkazné,“ tvrdí doktor Ganna.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131304/, www.science.org/doi/abs/10.1126/science.aat7693







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat