Ženské libido po svatbě klesá, mužské zůstává pořád vysoké

18.09.2019 | Sex a vztahy

Tak trochu to vypadá, že si příroda opravu nepřeje, aby muži a ženy žili spolu dlouhodobě v trvalých vztazích. Nebo tyto vztahy skutečně nesmějí být založeny na sexualitě. Pokud totiž jsou, zažívají páry silné rozčarování po svatbě. Zatímco u většiny mužů zůstává libido nadále vysoké, u žen se po vstupu do manželství znatelně snižuje.

„Změna v sexuální kompatibilitě po svatbě je jedním z klíčových důvodů manželských neshod a třenic,“ tvrdí psychologové z Florida State University.

Ti sledovali čtyři stovky mladých párů od počátku vztahu přes svatbu až do prvních let manželství. A z analýzy vývoje těchto vztahů vyplynulo, že u mužů po svatbě zůstalo libido vysoké, ale u žen se výrazně snížilo, v průměru o šestnáct procent.

Co za to může?

„Novomanželé nadále touží po sexu s partnerkou, mají stále stejný zájem o sex obecně, zatímco manželky ztrácejí zájem jak o sex s partnerem, tak o sex obecně,“ tvrdí doktor James McNulty z Florida State University.

Podle něj lze pokles ženina libida vysvětlovat evolučně. Zatímco muž je rozsévač genetické informace, žena hledá především spolehlivého partnera, který by se postaral o ni a jejich společné potomky. Než se muž zaváže, žena má vysoké libido, aby ho ukojila a on jí neutekl za jinou. Ale jakmile ho má „jistého“ v manželství, není důvod nadále s ním velmi často souložit. Jenže moderní společnost a relativně snadný rozvod ženy v této strategii zrazují.

Jaký je závěr?

„Naše objevy můžou uklidnit některé páry, že neshoda v sexuální touze u manželů je normální a typická,“ věří doktor McNulty. Pokud jste zrovna v této situaci, tak alespoň už víte, že v tom rozhodně nejste sami. Manželství je především o kompromisech, hlavně o daném problému mluvte, nenechte se do ničeho nutit a zároveň byste si vzájemně neměli intimitu zcela odpírat. Všechno je o komunikaci a o domluvě.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat