Většina promiskuitně žijících lidí netuší o karcinogenitě lidského papilomaviru

30.09.2019 | Sex a vztahy

Promiskuita je dnes vnímána mnohem smířlivěji, přestože zdravotní rizika s ní související jsou stále stejně vysoká. Při častém střídání pohlavních partnerů se zvyšuje riziko přenosu pohlavních chorob. A jedním z nejčastějších patogenů šířených promiskuitním sexem je lidský papilomavirus neobli HPV. Je to velmi nakažlivý vir, jehož některé kmeny jsou silně karcinogenní. Ovšem jen málo dospělých promiskuitně žijících lidí vůbec tuší, že HPV u nich může vyvolat rakovinu nejen děložního hrdla, ale také penisu, konečníku a úst.

Vyplývá to ze studie sexuologů z University of Texas, kteří testovali 3 564 mužů a 4 697 žen. Krom toho, že u nich zkoumali nákazu HPV, se jich dotazovali na jejich vědomosti ohledně tohoto viru. Osmdesát procent dotázaných vůbec netušilo, že HPV způsobuje rakovinu penisu, konečníku a úst. A dvě třetiny mužů a třetina žen netušily ani o tom, že HPV působí rakovinu děložního hrdla.

Tichý nepřítel

HPV je nejčastější pohlavně přenášenou infekcí. Je to totiž silně nakažlivý vir. Ne každý kmen HPV je karcinogenní, ale minimálně dvě desítky kmenů mají silně karcinogenní účinky. U většiny nakažených se však neprojevují žádné symptomy, takže virus šíří dále mezi další pohlavní partnery.

HPV je také původcem bradavic na rukách a chodidlech, jsou to však jiné typy nepřenášené pohlavně. Některé pohlavně přenášené typy vytvářejí genitální či anální bradavice (kondylomata). Ze stovky známých kmenů HPV asi čtyřicítka postihuje genitálie, asi dvacet z nich má karcinogenní vliv.

Pomůže očkování?

Vakcinace není 100% řešením, protože není účinná vůči všem karcinogenním kmenům, jen vůči některým z nich. To je sice pravdou, ale přesto byste očkování neměli podceňovat! Současné vakcíny jsou účinné až proti 9 nejčastějším papilomavirům. Také zapoměňte na mýtus o tom, že očkování je vhodné jen pro ženy před zahájením sexuálního života. Některé současné vakcíny jsou určeny i pro dospělé ženy až do věku 45 let. Více informací si vyžádejte u svého gynekologa. Očkování je dokonce vhodné i pro muže.

Prevence je v dnešní době snad téměř nepředstavitelná. Řešením je věrnost stálému partnerovi a svědomité používání latexové ochrany při promiskuitním chování (kondomu). A to jak při souloži do vagíny či konečníku, tak při orálním sexu. Což je však nerealistické očekávání zdravotníků.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat