Lykopen z rajčat může zlepšit kvalitu spermatu až o padesát procent

16.10.2019 | Sex a vztahy

Muži mající problémy s plodností a kvalitou spermatu by měli denně konzumovat rajský protlak. Ten je totiž bohatý na antioxidant lykopen, který výrazně zvyšuje kvalitu spermatu. Zjistili to v experimentálním výzkumů odborníci na plodnost z Sheffieldu. Podle nich stačí přitom denně sníst dvě polévkové lžíce protlaku.

Syrová rajčata versus protlak

Syrová rajčata takový účinek nemají, protože rajčata se musejí vařit, aby se z nich lykopen uvolnil a dokázal se vstřebat ve střevech. Ze syrových rajčat se ho do těla vstřebává zanedbatelné množství. Ale z protlaku – bez cukru, soli a dalších přidaných látek – se dostává do těla větší množství lykopenu. Ten je sice obsažen také v kečupu a jiných omáčkách, ale ty obsahují další přidané látky, které už tolik zdravé nejsou.

Vědci z University of Sheffield podávali skupině mužů tablety. Jedna polovina dostávala v tabletě lykopen, druhá placebo. Kvalita spermatu u všech mužů byla vyšetřována na počátku studie, po měsíci a půl a po třech měsících.

Jak lykopen působí na mužskou plodnost?

Lykopen sice nezvyšoval koncentraci spermií v ejakulátu, ale výrazně zvyšoval podíl zdravých a dobře tvarovaných spermií s kvalitní DNA na úkor těch poškozených. U skupiny užívající lykopen se během sledovaného období zvýšil počet zdravých spermií o padesát procent.

„Výsledky jsou velmi slibné,“ tvrdí autorka doktorka Liz Williamsová z University of Sheffield. Nicméně sama dodává, že vzorek šedesáti mužů je příliš malý na to, aby mohla plošně doporučit mužům konzumaci rajčatového protlaku ke zlepšení kvality spermatu. Výsledky musí ověřit na větším vzorku.

Nicméně rajský protlak je zdravá potravina, kterou lze konzumovat bez obav. Takže za pokus to stojí. Lykopen je totiž jako silný antioxidant prevencí rakoviny, stárnutí a chorob srdce a cév.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat