Častý sex oddaluje menopauzu

21.01.2020 | Sex a vztahy

Podle vědců z Londýnské univerzity je zřejmě hypotéza babičky pravdivá. Evoluční biologové jí vysvětlují význam menopauzy. Ženy přestanou plodit vlastní děti, aby pomohly s výchovou potomků svých dcer a nebyly jim konkurencí. Čím dříve tak žena přestane být plodná, tím lépe pro její dcery. A právě antropologové z Londýnské univerzity mají pro tuto hypotézu důkaz. Zjistili, že pohlavně nejaktivnější ženy přicházejí do menopauzy později než ženy pohlavně nejméně aktivní.

Ženy, které mají sex jednou týdně, vstoupí do menopauzy mezi pětačtyřicátým a dvaapadesátým rokem o osmadvacet procent méně často než jejich vrstevnice, které mají sex méně než jednou měsíčně.

Vyplývá to z desetiletého sledování tří tisíc žen středního věku. Z analýzy přitom vyplývá, že přítomnost muže – a tedy vliv jeho feromonů – na menopauzu a její nástup žádný vliv nemá. Vztah mezi sexuální aktivitou a menopauzou je ale vědecky silný i tehdy, když se započtou další faktory jako strava, zdravotní stav, BMI, vzdělání, hladina estrogenu v krvi, věk první menstruace a rasa.

Přitom vliv sexu zůstává stejný i mimo manželství a stálý vztah. Naopak přítomnost partnera na nástup menopauzy vliv nemá, pokud s ním žena neprovozuje sex.

„Závěry našeho výzkumu naznačují, že pokud žena nemá sex a nemá šanci počít, tělo se rozhodne neinvestovat do ovulace, která se jeví jako zbytečná. Může v tom hrát roli biologický poměr mezi investicí energie do ovulace a investicí energie do jiných činností, jako je výchova vnoučat,“ míní antropoložka Megan Arnot z Londýnské univerzity.

Projevy menopauzy mohou být dost nepříjemné a dokážou znepříjemnit i milostný život. Tyhle vedlejší přiznaky, nejsou bohužel neobvyklé:

Snížené libido

Jako by nestačila vaginální suchost, příroda se většinu nás rozhodla během menopauzy potěšit také menší chutí na samotný sex. Naštěstí i s tímto stavem se dá „pracovat“. Jak? Však to znáte – těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Neznamená to, že byste se do sexu měla nutit, ale ani se mu výrazně nevyhýbejte. Však se vše zase vrátí do normálu.

Bolavá ňadra

Pamatujete, jak citlivá byla vaše prsa, když jste byla těhotná? Pak tyto pocity možná prožijete znovu – v období menopauzy. Budete muset vsadit především na spolehlivé spodní prádlo. A najít si polohu, ve které se vám bude pohodlně spát.

Bez zvlhčení

A když už jsme nakousli ono vysušování – netýká se jen kůže, ale také naší pochvy. Vaginální suchost trápí v přechodu spoustu žen. Projevuje se nedostatkem zvlhčení a nepříjemnými pocity při sexu. Naštěstí existuje jednoduchá pomoc – lubrikační gely.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat