Poejakulační syndrom se léčí podáváním testosteronu

22.01.2023 | Sex a vztahy

O poejakulačním či postorgasmickém syndromu (POIS) u mužů se hovoří teprve posledních pár let. Je poměrně vzácný, ale může zničit sexuální život muže. Proč?

Muž je v případě POIS (1) totiž alergický na své sperma nebo zažívá sérii symptomů připomínajících chřipkové onemocnění kvůli hormonům vyloučeným do krve po orgasmu. Urologové z Bostonu pětadvacetiletého pacienta s POIS vyléčili podáváním testosteronu.

Vzácná alergie na sperma

Zatímco u žen vědci (2) alergii na semeno zaznamenali již v roce 1958, syndrom POIS (1), což je nemoc podobná, ale přesto odlišná, nebyla zaznamenána do roku 2002. Syndrom údajně poprvé popsali vědci (3) z Utrechtu, podle nichž se jedná o alergickou reakci na vlastní sperma. Naznačuje to fakt, že při masturbaci bez ejakulace se symptomy u postižených nedostavují.

Příznaky podobné chřipce

Zatímco některé příznaky se vám mohou zdát vcelku snesitelné, jako například ucpaný nos, únava a svědění, existují i příznaky, které jsou až nesnesitelné a díky nim se muži opravdu vzdávají sexu. Zní to až nepředstavitelně, ale kdo by chtěl mít po sexu pocit přímo chřipkového stavu a horečky! Navíc tyto příznaky mohou trvat dva až sedm dní. Mezi další příznaky patří také poruchy nálady, podrážděnost, problémy s pamětí a ztráta koncentrace (1).

Žádný sex ani masturbace

Hluboké psychické propady a úzkosti ihned po orgasmu. To jsou běžné symptomy POIS. Postižení mají často alergickou imunitní reakci na své sperma a symptomy chřipky, protože jejich tělo se brání buďto látkám obsaženým ve spermatu, nebo hormonům vyloučeným při orgasmu (1).

Urologové z Bostonu pak zjistili (4), že muži s POIS mají nižší hladinu testosteronu v krvi. K léčbě proto použili lidský choriový gonadotropin. Ten stimuloval varlata k vyšší produkci testosteronu. Po šesti týdnech léčby symptomy POIS u mužů odezněly.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5001999/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26490774/, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Postorgasmic_illness_syndrome, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6889685/ 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat