Zdravá strava zvyšuje počet spermií

Dánští andrologové tvrdí, že za klesající kvalitou spermatu a snižujícím se počtem spermií v ejakulátu u mužských populací na Západě je špatná strava. Ačkoli se lidé na Západě přecpávají kaloriemi, jedí stravu na podstatné živiny chudou a také plnou zhoubně působících látek. Právě nezdravý jídelníček je důvodem, proč mají muži méně spermií v semenné tekutině.

Rozdíl v počtu spermií mezi muži, kteří jedí pokrmy z rychlého občerstvení, a muži, kteří mají zdravý a vyvážený jídelníček, je pětadvacet procent. Tedy zhruba 122 milionů na mililitr u první skupiny ve srovnání se 167 miliony na mililitr u mužů konzumujících zdravou vyváženou stravu.

Vědci z Kodaně vyšetřili sperma u tří tisícovek mladých mužů ve věku devatenácti let. A vztáhli jejich výsledky ke stravě. Rozdělili muže do čtyř skupin podle jídelníčku na vegetariánský typ, střídmý typ (pestrá strava s nižším energetickým příjmem), typ obloženého chleba (typický dánský) a západní typ (americký jídelníček bohatý na smažené pokrmy s nadbytkem energie).

Nejlepší výsledky měli muži ze střídmého typu, dále vegetariáni, poté muži dánského typu a nejhůře na tom byli muži západního jídelníčku

„Naše výsledky jsou ve shodě s naší hypotézou, že dodržování zdravého stravování souvisí s lepším zdravím varlat,“ uvedli autoři doktoři Jorge Chavarro a Neil Jørgensen, kteří na výzkumu pracovali s vědci z Harvardovy univerzity.

Pokud chcete podpořit plodnost svého partnera, zařaďte do jídelníčku tyto potraviny.

Zázrak ve skořápce

Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, řady minerálů a vitaminů, zvláště E, který přispívá ke správné funkci pohlavních orgánů. A právě spolu s ostatními blahodárně působícími látkami příznivě působí na plodnost mužů. Pravidelná konzumace těchto ořechů proto může zlepšit kvalitu spermatu, zvláště u mužů, kteří mají potíže s plodností.

Rajčata

Rajčata obsahují látku zvanou lykopen, který je silným antioxidantem a zároveň může být prevencí rakoviny, stárnutí, chorob srdce a cév. Podle jednoho průzkumu lykopen údajně nezvyšuje koncentraci spermií v ejakulátu, ale výrazně zvyšuje podíl zdravých a dobře tvarovaných spermií s kvalitní DNA na úkor těch poškozených. Zajímavostí je, že syrová rajčata takový účinek nemají, protože rajčata se musejí nejprve vařit, aby se z nich lykopen uvolnil a dokázal se vstřebat ve střevech. Ze syrových rajčat se ho do těla vstřebává zanedbatelné množství. Ale z protlaku – bez cukru, soli a dalších přidaných látek – se dostává do těla větší množství lykopenu.

Rybí tuk

Pánové toužící po velkém objemu ejakulátu, v němž navíc bude dostatek zdravých spermií, by si měli často dopřávat tučné ryby. Konzumace velkého množství rybího tuku bohatého na omega-3 mastné kyseliny souvisí s větší velkostí varlat, vyšším objemem ejakulátu a jeho vyšší kvalitou. Rybí tuk se může pyšnit přítomností kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové (EPA a DHA). Tyto sloučeniny jsou přímo spojeny s desítkami různých zdravotních stavů, ale primárně patří mezi protizánětlivé a antioxidační prvky. Rybí tuk je také bohatý na vitamin D, který ovlivňuje tvorbu testosteronu v těle mužů.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat