Plánování sexu vyžene únavu z vašich postelí

Ne, skutečně se dneska nechcete milovat. Máte toho až nad hlavu! Jenže včera tomu bylo stejně tak. A vlastně i předevčírem. Ehm, skutečně vaše ložnice nezažila sexuální chvění už dlouhé týdny? Jestli je na vině únava, zpozorněte, řítíte se do propasti!

Je konec dalšího vyčerpávajícího dne a vy se strašně těšíte, až se doma sejdete se svým partnerem. V pokoji je přítmí, děti spí a protějšek vás políbí na krk. Cítíte, že vás ovládá nastupující vzrušení. Užíváte si velmi intimní večer plný empatie a ještě lepšího sexu. Vypadá zrovna takhle váš vztah? Pak si pogratulujte, jste spíš raritou a ohroženým druhem!

Místo sexu spánek?

Odborníci dnes a denně poukazují na to, jak rutina, stres a únava (duševní i tělesná) ničí milostné životy. Mnoho párů pracuje déle. Leckdo si totiž chce splnit své sny, dosáhnout na vlastní bydlení a zajistit si odpovídající životní standard. Jenže v životě je vždycky něco za něco.

Velké pracovní vytížení a dvojí finanční příjem představuje sexuální útlum. I proto někteří sexuální terapeuti u svých klientů pozorují jev, pro který mají zkratku TTHS (too tired to have sex), v češtině PUNS (příliš unavený na sex). Logicky, když si máte vybrat mezi osmihodinovým spánkem nebo milováním, nejspíš nezaváháte a zdřímnete si. Jenže jde to takhle donekonečna?

Spirálový efekt

Profesorka sociologie Pepper Schwartz z Washingtonské univerzity varuje, že trvalý stres a s ním spojená únava způsobuje vyšší hladiny hormonu kortizolu. Ten snižuje libido. Na sex tedy nemáte energii ani chuť, avšak také trpíte neklidem. Při sexu tělo produkuje oxytocin, který ho zklidňuje. Ale kde jej chcete vzít, pokud odmítáte fyzickou blízkost milovaného člověka? Kruh se uzavírá, dříve sexuální aktivitu střídá odcizení, a to už je vážné. Berte to tak, že když je prostředí ve vztahu negativní, vytváří se ještě negativnější energie. S tím se musí bojovat!

Proti únavě působí některé bylinky, kupříkladu lopuch, pampeliška, rdesno mnohokvěté, ginkgo biloba (jinan dvoulaločný), pupečník asijský, kustovnice čínská, kopřiva či sibiřský ženšen. Je však třeba užívat je asi tak měsíc. Dále je nutné stanovit sex jako prioritu. Jak?

Prostý, ale efektivní trik, který zabírá

Nehledejte v tom vědu. Jednoduše si milování plánujte a zapisujte ho do kalendáře, již od rána se na něj můžete duševně i fyzicky připravit. Ano, není to sexy a spontánní, ale rušný život plný povinností jinak nepřeválcujete. Vhodná je přitom frekvence jednou týdně, přičemž jednou za tři měsíce je dobré vzít si rodičovskou dovolenou bez dětí. Stačí noc či dvě. Klidně i doma, ale o samotě a v klidu. Každý si musí připomenout, že se z role mámy a táty může proměnit v manželku a manžela. Toho docílíte tak, že kromě plánování změníte svůj životní styl.

Meditujte, relaxujte, choďte spát o něco dřív. Máte-li problém s uvolněním, nalijte si skleničku vína. A hýbejte se. Sport dobíjí energií a počítá se i každá procházka. Vědci se shodují, že lidé, kteří denně stráví venku na čerstvém vzduchu alespoň 20 minut, bývají mentálně i fyzicky až o 20 % výkonnější. Pokud i tak únava nezmizí, navštivte lékaře, v pozadí může stát nějaký zdravotní problém, třeba anémie.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat