Pivní mozol u mužů snižuje o polovinu šanci na početí

O tom, že je nadbytečný břišní tuk nebezpečný pro zdraví, se hovoří dlouhodobě. Muži s tzv. pivním mozolem ale riskují také něco jiného, že budou mít problémy s plodností a negativně ovlivní zdraví svého potomka. Břišní tuk totiž mění testosteron na estrogen, mužský pohlavní hormon na ženský, což nepříznivě působí jak na produkci spermií, tak na kvalitu těchto pohlavních buněk.

Takže muži, kteří mají velký břich, mají o polovinu menší šanci, že počnou dítě. A i když ho počnou, jejich potomek má větší riziko zdravotních potíží, protože spermie, z níž vznikne, je méně kvalitní.

Každých pět centimetrů tuku v pase muže navíc snižuje šanci na početí o deset procent.

Vědci z Harvardovy univerzity změřili a zvážili 180 mužů a žen před započetím umělého oplození. A pak vztáhli jejich rozměry k úspěchu při umělém početí. Na každých pět centimetrů tuku v pase muže připadla o deset procent nižší úspěšnost umělého oplození. A přitom největší problém představoval tzv. pivní břich. Tedy stav, kdy byl muž po těle bez větších zásob tuku, dalo by se říct, že měl štíhlé nohy, ruce a hruď, ale měl obrovský břich. I když tento nebyl způsoben konzumací piva.

„U takových mužů bylo početí úspěšné o padesát procent méně než u mužů s normální postavou bez břišního tuku,“ tvrdí autoři.

Břišní tuk totiž produkuje hormony, které jsou velmi nebezpečné pro zdraví člověka. Ale které u mužů mění testosteron na estrogen.

„Tyto výsledky dokazují, že reprodukce je týmová hra a že nám nestačí zaměřovat se jen na ženy,“ dodal doktor Jorge Chavarro z Harvardovy univerzity.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat