HPV vir velmi pravděpodobně vyvolává také rakovinu prostaty

Lidský papilomavirus je původcem řady typů rakoviny. Krom rakoviny děložního čípku, konečníku, úst, krku, penisu a varlat může „velmi pravděpodobně“ vyvolat také nádorové onemocnění prostaty. Tvrdí to vědci z Austrálie. HPV se přenáší nechráněným pohlavním stykem. Častěji se jím nakazí lidé s vyšším počtem sexuálních partnerů. Zda je řešením vakcinace, je otázka. Jednak vakcína chrání jen proti dvěma karcinogenním typům HPV, zatímco kmenů jsou stovky, ale očkování má svá rizika.

Podle vědců z Austrálie vyvolává rakovinu prostaty kmen, který způsobuje také nádorové onemocnění děložního čípku u žen.

HPV samozřejmě není jediným původcem rakoviny prostaty. Autoři studie přitom jdou na ruku výrobcům vakcíny, protože je to podle nich důvod, proč očkovat také náctileté hochy. Očkování proti HPV ale není bez vážných zdravotních rizik.

Výsledek studie vědců z University of New South Wales hovoří přitom jen o tom, že rakovina prostaty následkem infekce HPV je „vysoce pravděpodobná“.

„Příčinná role HPV u rakoviny prostaty je vysoce pravděpodobná. HPV sice není jediným původcem rakoviny prostaty, ale je jedním z těch, které lze vyloučit očkováním,“ míní autor profesor James Lawson z Nového Jižního Walesu.

Pomůže očkování?

Ohledně očkování proti HPV si musí každý udělat názor sám, ani tady se odborníci neshodují. Zatímco někteří ho vřele doporučují má i své zaryté odpůrce. Výhodou je, že dnes je vakcína i pro dospělé, takže nemusíte rozhodovat za své děti. A můžete nechat rozhodnutí na nich.

S propagátory vakcín proti HPV nesouhlasí česká fyzioložka profesorka Anna Strunecká.

„Oponenti této vakcinace připomínají, že při potlačení účinků některých virů se jiné se stejnými patologickými důsledky stávají agresivnější a že i očkované ženy do tří let onemocněly jinými typy nádorů děložního čípku. Ostatně, v příbalových letácích všech těchto vakcín se píše, že očkování nechrání před všemi typy rakoviny děložního čípku a nechrání všechny očkované. V současné době není ani známá doba trvání ochrany po očkování. Navíc nikdo dosud jednoznačně neprokázal, že HPV je určujícím faktorem pro vývoj karcinomu, protože většina žen je sice nakažená, avšak zároveň nemá rakovinu děložního čípku. Přes proklamované preventivní účinky Gardasilu/Silgardu a Cervarixu jsou nežádoucí účinky tak vážné, že by se neměly přehlížet ani zatajovat, byť se oficiálně interpretují minimálně. Každá matka, která se rozhoduje o očkování své dcery (nebo syna) s úmyslem ochránit jejich zdraví, by měla být informována o možných komplikacích. Velmi důležitý je i poznatek, že po očkování Gardasilem dochází často k mdlobám a k poranění různých částí těla po pádu, ke zlomeninám a modřinám. Proto se doporučuje sledovat očkované osoby nejméně 15 minut (raději déle) bezprostředně po očkování,“ varuje profesorka Anna Strunecká, která by nikdy své děti očkovat nenechala. Už proto, že vakcína může vyvolat epilepsii a další velmi závažné formy neurologických onemocnění.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat