Antibiotika snižují účinnost hormonální antikoncepce

Ženy spoléhající na hormony jako prevenci nechtěného početí by se měly mít na pozoru, když jim lékaři předepíšou antibiotika. Podle vědců z Oxfordské univerzity totiž prokazatelně snižují účinnost hormonální antikoncepce. Po dobu užívání antibiotik by tedy žena měla raději užívat při souloži ještě kondom nebo se sexu raději zcela vzdát. Nechtěné početí hrozí šestkrát více, ale u některých typů antibiotik dokonce třináctkrát více.

„Tyto důkazy naznačují, že dochází k interakci antibiotik s hormonální antikoncepcí, což může negativně ovlivnit účinnost antikoncepce. V rámci opatrnosti by tak žena užívající hormonální antikoncepci měla v době, kdy dostane předepsána antibiotika, používat ještě jinou metodu ochrany, nejlépe kondom,“ radí vědci z Oxfordské univerzity, kteří na výzkumu spolupracovali s kolegy z Birminghamské univerzity.

O snížené účinnosti hormonální antikoncepce při současném podávání antibiotik informuje většina příbalových letáků léčiv. Ovšem v populaci je tato informace málo známá a často uživatelkami antikoncepce přehlížena.

A s jakými dalšími věcmi byste raději neměli antikoncepci kombinovat?

Třezalka

Pozor si dejte i v případě, že máte rády bylinky. Třezalkový čaj je skvělým pomocníkem na zmírnění stresu a celkové uvolnění, ale má bohužel schopnost rušit účinky antikoncepce. Pokud tedy pilulky užíváte, třezalkovému čaji se raději vyhněte.

Živočišné uhlí

Aktivní uhlí má schopnost nabalovat na sebe všechny tělu nepřirozené látky a snižovat jejich vstřebávání. To samé platí v případě užívání antikoncepce. Ženy, které užívají perorální kontraceptiva, by se v období užívaní tohoto přípravku, měly pojistit i jinou formou antikoncepce.

Cigarety

Kuřaček, které užívají hormonální antikoncepci je velké procento. Možná si ani neuvědomují, jakému nebezpečí se vystavují. Kombinace kouření a antikoncepce totiž výrazně zvyšuje riziko cévních mozkových příhod. V posledních letech zaznamenávají lékaři zvýšení počtu pacientek, které přivážejí do nemocnic s krevními sraženinami. Mrtvice se při užívání antikoncepce společně s kuřáctvím, nevyhýbá ani ženám mladším dvaceti let.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat