Zdravotní ničitelé vašeho sexuálního života

Mnoho zdravotních potíží komplikuje nejen běžný denní život, ale i ten milostný. Které stavy výrazně snižují sexuální touhu a působí na libido jako hrobař? Kromě diabetu je to třeba i obezita!

Pravidelný sex může posílit celkové zdraví a pozitivně ovlivnit obranyschopnost – stačí se milovat jednou, dvakrát týdně. Při této frekvenci se snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice, šanci nemá stres ani úzkost. Spánek bývá kvalitnější. Jenže to se dobře řekne, ale hůř udělá. I ponocování má vliv na to, jestli si v ložnici užijete. Studie varují, že nedostatečný noční odpočinek snižuje hladinu hormonu testosteronu, který je spojován s libidem. To ale není nic proti jistým chronickým zdravotním stavům. Které z nich si se sexem příliš nerozumí?

Zákeřná rakovina

Právě sexualita je hlavním problémem pacientů s rakovinou. S ní související léčebné postupy způsobují hormonální nerovnováhu, poškozují nervové funkce, zabíjejí sexuální touhu a vzrušivost, ovlivňují plodnost i vyvrcholení. Naštěstí platí, že správné léky a psychoterapie situaci ulehčují. V posledních letech se v tomto směru hodně změnilo a léčba se stala modernější.

Kardiovaskulární onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění často způsobují psychické potíže, což může mít negativní vliv na sexuální funkce. Onemocnění koronárních tepen, srdeční selhání, vrozené srdeční vady a všechna další související onemocnění jednoznačně způsobují zmatek v sexuální aktivitě, a to jak v rámci snížené frekvence, tak i kvalitě uspokojení. Ostatně, úzkost a deprese jsou často důsledkem kardiovaskulárních potíží a bývají jednou z hlavních příčin erektilní dysfunkce a sníženého libida.

Cukrovka

Nekontrolovaná hladina cukru v krvi může způsobit poškození nervů a cév. Tento proces ovlivňuje krevní oběh, který je nezbytný pro dosažení a udržení erekce. Pokud jste muž a zároveň pacient s diabetem, víte o tom svoje. Ženy si naproti tomu nejčastěji stěžují nejen na nízké libido, ale také nedostatečnou vaginální lubrikaci a neschopnost dosažení orgasmu. Diabetes navíc může způsobit hypertenzi i depresi. Všechny tyto podmínky nepříznivě ovlivňují sexuální život a řešení je pouze jediné – udržování hladiny cukru v krvi pod kontrolou.

Tiše útočící obezita

Na obezitě nenajdete nic dobrého. Patří k hlavním příčinám mnoha chronických zdravotních stavů. Stejně jako v předchozích případech výrazně snižuje libido. Obézní muži mají obecně nízkou hladinu testosteronu a je také pravděpodobnější, že trpí erektilními dysfunkcemi. Zároveň mívají nízký počet spermií a jejich pohyblivost není nijak závratná. Ženy se zase odvolávají na nízké libido. Dobrou zprávou však je, že podle vědců stačí zhubnout pouhých 5 kilo a sexuální život se začne křísit.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat