Muži s hlubokým hlasem jsou častěji nevěrní

Muži s hlubokým hlasem častěji podvádějí partnerky. Tvrdí to evoluční psychologové z Číny, podle nichž výška přirozeného rozsahu hlasu u muže poměrně spolehlivě předurčuje náchylnost k nevěře. Přitom právě hluboký hlas je považován za jeden ze znaků mužnosti a je pro ženy sexuálně velmi dráždivý. Je také možné, že právě proto, že jsou tito muži sexuálně přitažlivější, mají více šancí k nevěře.

Hlas jako předpoklad něvěry

Psychologové z Číny nahrávali hlasy mužů, kteří předříkávali stejnou frázi. Nahrávka pak byla podrobena počítačové analýze hlasu. Všechny pokusné osoby byly poměrně čerstvě ve vztahu. V dotaznících pak autoři odhalovali jejich náchylnost k nevěře. Mezi hloubkou hlasu a vyšší mírou nevěry byl potvrzen statisticky významný vztah.

„Naše závěry odhalují, že maskulinní muži ve srovnání s těmi femininnějšími se častěji dopouštějí nevěry a jsou méně oddaní ve svém partnerském vztahu,“ tvrdí doktor Ťing Čang z Jihozápadní univerzity v Čchung-čchingu.

A jak je tomu u žen?

U žen nic podobného odhaleno nebylo. Mezi výškou jejich hlasu a náchylností k nevěře neexistuje žádný statisticky významný vztah.

„Je možné, že maskulinní hlas a vývoj nevěry u mužů mají podobný biologický základ, tedy že je to ovlivněno především hladinou testosteronu. Jiným možným vysvětlením je, že muži s hlubokým hlasem mají prostě více možností. Nicméně hluboký hlas u muže souvisí také s pevným zdravím a společenskou dominancí, je spojován častěji s vyšším společenským postavením, což ženy během evoluce považovaly za žádanější rysy. S ohledem na to vztah mezi mužským hlasem a nevěrou je zřejmě ovlivňován zvýšeným zájmem žen o ně,“ míní doktor Ťing.

Co považují za nevěru ti, kteří jsou sami nevěrní?

V moderním světě plném technologií usnadňujících komunikaci a sdílení fotografií či videí začíná být monogamie a věrnost poněkud nejasným pojmem. Co je pro jednoho přijatelné chování v monogamním vztahu, může být pro druhého důvod k rozchodu.

Z průzkumu vyplývá, že jedinci považují za nevěru:

  • Utvoření hlubokého emocionální pouta s druhou osobou (55 %),
  • posílání vlastních erotických fotek jiné osobě než partnerovi (46 %),
  • posílání erotických zpráv osobě jiné než partnerovi (44 %),
  • udržování profilu na seznamce ve vztahu (29 %),
  • trávení času s expartnery (29 %),
  • flirtování (18 %),
  • představování si při sexu někoho jiného než partnera (18 %),
  • večeře v restauraci s jiným sexuálním protějškem než partnerem (18 %),
  • pravidelná komunikace s bývalými partnery (16 %),
  • fantazírování o sexu s někým jiným (13 %).





Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat