V intimní hygieně se dopouštíme nespočtu chyb

Z jedné vody na čisto. To je nejčastější způsob, jakým myjeme své genitálie. Nerozumíte? No, napustíte si vanu, v té se vydrbete, umyjete si vlasy a rukama od šamponu se ještě namydlíte mezi nohama, než pěnu spláchnete špinavou vodou z vany a bez sprchování vylezete ven. Zbytek špíny setřete ručníkem, který používáte dalších několik dní. Už je vám to povědomé? Nejste jediní. Takto totiž postupuje většina lidí. Jenže zejména v případě žen, je tento postup zcela nevhodný.

Není jedno čím

Při výběru mýdla, kterým chcete mýt své tělo, se nezaměřujte jen na to, kolik stojí a jak hezky voní. Měli byste se také podívat na jeho složení. Mnoho mýdel totiž obsahuje velmi vysoké pH, což vede k rozpouštění přirozené svrchní ochrany, vysušování poševního prostředí, likvidaci prospěšných bakterií a tím pádem k narušení poševní mikroflóry. Vybírejte tedy mýdla a gely, které jsou přímo určeny k intimní hygieně. Trpíte-li na opakující se kvasinkové infekce, dejte přednost spíše výrobkům s vyšším pH (8). Nemáte-li potíže, snažte se co nejvíce přiblížit přirozenému pH, což je přibližně 5,3.

Není jedno jak

Je zajímavé, kolik žen intimní hygienu přehání a kolik mužů ji zanedbává. V obou případech se tak děje v dobré víře, že je vše tak, jak má být. Ženy totiž velice často nekončí tím, že omyjí své genitálie zvenku. Výplachy vodou a pečlivé vymývání vnitřku pochvy je mezi ženami velmi rozšířeno. Gynekologové však bijí na poplach! Je to to nejhorší, co můžete pro svoji vaginu udělat. Vypáchnout z ní všechny bakterie, které pomáhají udržet zdravé prostředí, navíc sliznici vysušit obyčejným mýdlem, a když do třetice přijde sex, infekce a výtok na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. Výtokem trpí až 70 % žen. Mnoho z nich ho bohužel řeší právě výplachy.

U mužů je situace poněkud jiná. Ti právě nebývají tak pečliví, jak by měli. Velmi velké procento mužů zapomíná při mytí svých genitálií na prostor pod předkožkou, kde se však drží nejvíce bakterií a kožního mazu. Penis je však vhodnější mýt pod tekoucí vodou. Jednak bakterie správně opláchnete, ale především zamezíte zatečení špinavé koupelové vody do močové trubice, čímž předejdete případným infekcím.

Není jedno kdy

Obecně vzato, jestli se myjete ráno, odpoledne nebo večer, je vcelku jedno. Jde spíše o frekvenci mezi jednotlivými mytími. Každodenní hygiena genitálií by měla být samozřejmostí i za předpokladu, že zbytek těla si mýt nebudete. To zaprvé. Za druhé je problémem také přehnaná péče, a to jak už žen, tak u mužů. Ačkoli v případě ženského přirození jde právě o již zmíněné vyplachování prospěšných bakterií a s tím spojené riziko vzniku vaginálních infekcí, v obou případech vám vaše přirození nepoděkuje, budete-li ho několikrát denně vysušovat vodou a mycími prostředky. Všeho s mírou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat