Antikoncepční pilulky mohou způsobit nevolnost a bolesti hlavy

Je vám nějak divně od žaludku a cítíte, že migréna je na spadnutí? Pravděpodobnou příčinou je hormonální antikoncepce. A vůbec, nepřipravila vás také o chuť na sex?

Z aktuálních statistik vyplývá, že ve většině rozvinutých zemí světa představují antikoncepční pilulky nejčastější metodu, jak předejít početí. Polykáte je také? Pak vám lékař možná sdělil, že nebrání jen otěhotnění, ale i rozvoji ovariálních cyst a pánevních zánětů, přičemž snižují riziko rakoviny vaječníků. Jsou také spojovány s nižším výskytem akné a větším pohodlím během měsíčního cyklu, neboť tlumí menstruační křeče. I když to vypadá, že tyto tabletky rozdávají pozitiva na všechny strany, takhle růžové to zase není. Mohou mít totiž i řadu negativních účinků, o kterých se v příbalovém letáku možná nedočtete. S čím by každá jejich uživatelka měla tak trochu počítat?

Bolest hlavy nebo migréna? Nic výjimečného

Hormonální výkyvy způsobené antikoncepčními pilulkami velkou měrou přispívají k bolestem hlavy nebo závažnějším migrénám. Jedno či druhé postihuje téměř třetinu žen, a to hned první měsíc po zahájení konzumace. Tedy alespoň tak to sdělují poznatky studie, o kterých informuje magazín American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Nevolnost. I na ni se raději připravte

Žaludek jako na vodě, celková nevolnost i pocit na zvracení. Že jasnou příčinou bývá jen stres či jídlo, co nějak „nesedlo“? Kéž by to bylo tak jednoduché! I tyto stavy mnohdy mívají „na triku“ malé prášky, jež vás chrání před početím. Je to proto, že kromě jiného obsahují vysokou dávku estrogenu, který může dráždit žaludeční stěny.

Překážky v milostném životě

Věřte, nebo ne. Antikoncepce vás může připravit o pestrý milostný život nebo alespoň příjemné prožitky s ním spojené. Americký výzkum publikovaný v časopise Journal of Sexual Medicine prokázal, že její užívání přímo souvisí se ztrátou zájmu o pohlavní styk, sníženou schopností docílit vyvrcholení nebo naopak zvýšenou bolestivostí během aktu. Ani tohle na klidu moc nepřidá…






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat