Faktory způsobující nedostatek sexu ve vztahu

Na začátku je to všechno krásné a růžové. Jeden druhého se nemůžete nabažit, toužíte spolu strávit každou volnou chvilku a den bez milování vám přijde naprosto ztracený. Jak jde čas, euforie opadává a běžné denní starosti válcují váš pohled na romantický i sexuální svět. Najednou spolu spíte jednou měsíčně. Ale proč vlastně?

Sex, sex a ještě jednou sex. Jistě, jsou i důležitější věci, nicméně fyzický kontakt, mazlení a dotyky jsou přirozenou a žádanou součástí partnerského vztahu. Pokud sex chybí, nebo je ho najednou o dost méně než obvykle, zamyslete se nad příčinami. Co všechno může stát za tím, že necítíte horký dech v polštářích?

Máte jiné starosti

Práce, děti, péče okolo domu, náročný osobní projekt, situační deprese, užívání léků (kupříkladu antidepresiv), nevěra, pooperační stavy, dusno po nepříjemné hádce, stěhování, těhotenství, šestinedělí a podobně. V určitých životních fázích prostě sex není prioritou. Je-li tomu tak pouze dočasně, navíc ani jednomu z vás to nevadí, nejedná se o katastrofu, intimitu si užijete, až to půjde. Žádný stres!

Jste sexuálně nekompatibilní

Po opadnutí vášně v prvních měsících vztahu zjišťujete, že jeden z vás (pravděpodobně muž) má aktivnější libido, čili sex vyhledává častěji než vy. Ani tohle není katastrofa. Ve funkčních vztazích to funguje tak, že se osoba s vyšší touhou přizpůsobuje té s tou menší. Něco jako když při túře do hor srovnáte své kroky a jdete stejným tempem. Tlačí-li chtivější partner na svůj protějšek, dříve nebo později se dočká odporu.

Stres

Stres je hrobařem libida pro většinu lidí. Je však důležité se napětí nepoddávat a ventilovat ho skrz meditační techniky, jógu, tai-či nebo třeba kreslení omalovánek pro dospělé. Kdo žije v neustálém presu a úzkosti, by také měl o svých pocitech mluvit. Odmítání partnera kvůli vyčerpávajícím povinnostem nejde donekonečna – a navíc si to milenec může špatně vyložit.

Strach z výkonu i obrazu těla

I obavy z výkonu sexu brání. Neberte to tak, že když jste ve 20 letech oplývali sebevědomím, zůstane vám navěky. Těla vás obou se postupem času mění. Prsa již nejsou tak pevná, erekce je obtížněji udržitelná a sexuální potřeby bývají proměnlivější. Proto je dobré si čas od času promluvit, co chcete, potřebujete a po čem toužíte. Jednou podané informace kdysi na začátku vztahu skutečně nejsou dostatečné!

Reakce na odmítání či výsměch

Opovržení, nadávky, nepřijetí, výsměch. To vždycky zabolí. Negativní zkušenost, třeba taková, kdy se vám partner svěří, že ho vzrušuje výprask nebo anální sex, ale vy ho bez milosti a vyslechnutí pošlete do háje, bojkotuje další pokusy o komunikaci a posouvání sexuality na hlubší úroveň. Mnohdy takto „šokovaný“ milenec radši erotiku vyhledává jinde (na internetu, při masturbaci, skrz nevěry).

Vaše sexuální já se odpojilo

Nezájem o sex přirozeně vyplývá i ze stavu, kdy trpíte nejistou ohledně vlastního těla, odcizíte se od sebe samých, vlastně se ani nechápete a nepoznáváte, máte obavy o budoucnost vztahu i jeho kvalitu. Vaše sexuální já stagnuje. Náprava je pak hlavně ve vašich rukou. Znovu se naučte mít se ráda.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat