Perfektní partner napříč věkem

Míry 90-60-90 u žen, široká ramena a břišní svaly u mužů? Ne nutně. Kult atraktivity se mění v závislosti na věku. To, co jednomu přijde sexy ve dvaceti, čtyřicátníkovi nic neříká!

Ženský vosí pas, pevná ňadra a oblý zadeček. Tohle nikdy nevyjde z módy. Stejně jako hlubší, podmanivý hlas a postava do písmena V (úzké boky a široká ramena) u mužů. Zatímco fyzické atributy hrají roli při výběru partnera hlavně u mladších ročníků, ti starší vědí, že krása není všechno.

Partneři si musejí hlavně sedět

Vlastně je to tak, že když překročíte určitou věkovou hranici, dojde vám, že pro spokojenost ve vztahu a štěstí vedle sebe potřebujete hlavně prima osobnost. Vyplynulo to z online průzkumu, kterého se zúčastnilo 7 325 Australanů a zároveň uživatelů seznamek ve věku 16 až 65 let. Ti hodnotili důležitost hlavních charakteristik potenciálních partnerů na stupnici od 0 do 100.

Vlastnosti pak spadaly do tří kategorií: estetika (věk, přitažlivost, fyzická stavba), společenský status (inteligence, vzdělání, příjem) a osobnost (důvěra, otevřenost, citové spojení). Studie publikovaná ve vědeckém časopise Plos One potvrdila, že obě pohlaví hodnotí fyzickou stavbu, přitažlivost a všechny tři osobnostní rysy jako velmi důležité, příjem je až ve druhé řadě. Konkrétní výsledky přitom avizují, že s postupujícím věkem skutečně přichází moudrost.

Kdo zraje jako víno?

Muži ve věku od 18 do 25 let podle vědců dávají přednost hlavně atraktivitě a fyzické stavbě, ale jak stárnou, tyto faktory se pro ně stávají méně důležité. Prozření pak nastává někde mezi 25 až 40 lety, nejčastěji je to však po překročení třicítky, maximálně po pětatřicítce. „Zralejší mužští respondenti se méně zajímali o estetiku a více o osobnost,“ nechal se slyšet Stephen Whyte, hlavní autor studie působící na univerzitě v Queenslandu. Ženy to ale mají trochu jinak.

Sexy vzhled jako bonus, ne podmínka

Dámy ne starší než 25 let, jež se této ankety zúčastnily, kladly výrazně větší váhu na věk, vzdělání, inteligenci, příjem, důvěru a citové spojení. Evidentně prapůvodní obyvatelky Venuše mají oproti mužům jasněji mnohem dřív a vědí, co vlastně od svého životního partnera očekávají. Stephen Whyte uvedl, že rozdíly v preferencích mezi muži a ženami lze připsat teorii o evoluční psychologii známé jako rodičovská investice.

Co musejí mít muži s velkým M?

Tvrdí, že ženy jsou při výběru partnerů vybíravější, protože reprodukčně více investují do přežití svých potomků, ať už jde o těhotenství, porod či kojení. Muži je tak zajímají globálně, se vším všudy, ne pouze povrchově. Správná volba je pro ně mnohem důležitější. Pochopitelně, že pokud muž má příjemnou povahu, je cílevědomý a inteligentní a ještě k tomu dobře vypadá, není co řešit. Jedná se o výhru v loterii.

Zdroj: journals.plos.org, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214388






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat