Psychická manipulace ve vztahu je velice zrádná

Když se do partnerského vztahu dostane fyzické násilí, jde veškerá legrace stranou. A ačkoli jsou následky patrné, je mnohdy těžké oběti pomoci. Existuje ale také psychické násilí – a to poznat občas není vůbec jednoduché…

V poslední době se začíná celkem často objevovat pojem „gaslighting“. Například při amerických prezidentských volbách. Donald Trump tvrdil, že voličů má jistě více, než udávají média (nebo oficiální výsledky). A všechna média, která psala opak, označil za lháře, kteří úmyslně překrucují skutečnost.

Za takovým jednáním se schovává jeden určitý princip. A nejen mocipáni tento způsob manipulace využívají. Může to potkat kohokoliv z nás – a sice v našem nejintimnějším životě.

Co je „gaslighting“

Název vznikl podle stejnojmenného filmu z roku 1944 pojednávajícím přesně o tomto tématu. Ve filmu mladou ženu, kterou hraje Ingrid Bergmann, tak silně manipuluje její muž, že je nakonec uznaná jako psychicky nemocná a skončí na psychiatrii. Zařídil, aby v domě neustále blikaly žárovky, ale ženě tvrdil, že on nic nevidí a ona si to jen namlouvá. Gaslighting je tedy forma psychického násilí, která nechává druhého pochybovat o sobě a vnímání reality.

Cílená lež

Jak přesně tento zrádný způsob manipulace funguje? Jak může někdo říkat druhému věci, kterým začne jednoho dne věřit a o sobě samém pochybovat? Při gaslightingu rozšiřuje pachatel cíleně lži a nepravdy, aby svoji oběť stále více iritoval. Té vsugerovává, že realitu nevidí nebo nedokáže vidět správně. A čím častěji svoje lži opakuje, tím více má oběť skutečně pocit neschopnosti vnímat reálné věci. Tak se nakonec násilníkovi podaří držet svoji oběť v totální závislosti, přičemž on je jako jeho zachránce v nouzi.

A především v partnerství je tento způsob manipulace mnohem častější, než by si člověk pomyslel. Následující věci jsou projevem gaslightingu, i když se mohou zdát naprosto neškodné.

Jak poznat gaslighting ve vztahu

Gaslighting není nikdy očividný, ale pluje takříkajíc pod povrchem. Často člověk vůbec nepozná, že upadá do stále větší závislosti na partnerovi. Protože ten vám chce namluvit, že sám fungovat nedokážete, jste příliš impulzivní, velmi zranitelný, nebo dokonce zmatený. A jen on vám může pomoci a říká vám pravdu. Všichni ostatní lžou. A tak se den za dnem postupně stáváte naprosto závislí.

„Jsi pořád tak citlivá.“ Nebo „Ty vůbec nevíš, jak na druhé působíš.“ Nebo „Často reaguje příliš přehnaně.“ – všechno malé, nenápadné věty, které ale vedou k tomu, že ztrácíte jistotu a ptáte se, jestli je vaše jednání opravdu špatné nebo přehnané. A jednoho dne začnete svoje jednání měnit a snažíte se novým skutečnostem přizpůsobit.

Často partner také popírá věci, které se ale podle vás jistě staly. „To jsem nikdy neřekl.“ Nebo „To jsi mě ale pochopila úplně špatně.“ Nebo „To vůbec není pravda. Jak jsi na to přišla?“ A popírá je tak vehementně a často, že skutečně začnete sami o sobě pochybovat. Možná se mi to opravdu jen zdálo. Nepopletla jsem to?

Co dělat?

Když zjistíte, že se vás partner takto snaží zmást, pak dávejte pozor, jestli se vás nesnaží zmanipulovat a řídit. Možná se snaží změnit vás a váš způsob jednání, abyste na něm byla závislá nebo se z vás snaží udělat bezmocnou loutku. Uvědomte si, že jistá vyjádření z jeho strany nejsou správná. Dejte si pozor na malé věci, které vám běžně dělá. Je to všechno OK? Nebos e vás snaží omezit a ponížit? Jen pokud poznáte náznaky, dokážete se z té bryndy dostat.

Důležité je samozřejmě neztrácet sebevědomí. Nepochybovat o sobě, tak jak to rádo mnoho žen dělá. Touhu po pochopení a uznání máme v sobě přece všichni. Ale nemělo by to vést k odcizení. Proto – důvěřujte sama sobě. Věřte svým vnitřním pocitům a podle nich jednejte. A jen tak mimochodem – obětí gaslightingu jsou téměř vždy ženy, tak mějte oči a uši otevřené!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8115954/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat