Sexuální život oživí jednoduché zvyky

Zatímco kolegyně z práce má ústa od ucha k uchu, protože se svým manželem strávila divoký večer, vy už si ani nepamatujete, jak takové milování probíhá. Je to prostě dávno! Proč už vám sex nic neříká a jakým trikem se můžete vrátit zpátky do sedla?

Kdeže loňské sněhy jsou! Ještě před lety, konkrétně okolo roku 2014, měli experti ústa dokořán. Češi a Češky ve věku 35 do 65 let, kteří se zúčastnili výzkumu agentury STEM/MARK pod dohledem Sexuologického ústavu, se svěřili, že jsou se svým sexuálním životem spokojeni. Profesor Petr Weiss tehdy uvedl, že se skutečně u věčně nespokojených našinců jedná o velké překvapení (1). Jenže to bylo.

Hledání jehly v kupce sena

Navzdory tomu, že české periodicky se opakující výzkumy, které by průběžně sledovaly spokojenost obyvatelstva české kotliny se sexuálním životem, chybí, ty zahraniční uskutečněné v posledních letech poukazují na nelichotivý trend. Změna životního stylu, stres, chronické nemoci, dostupnost pornografie a v neposlední řadě i pandemie koronaviru celoplošně způsobila významný pokles spokojenosti se sexuálním životem, a to napříč všemi věkovými kategoriemi (2).

Málokdo si však uvědomuje, k hlavním viníkům, kteří se podepisují na těchto nelichotivých statistkách, patří prachobyčejný denní návyk. Jakmile přestanete ponocovat a pořádně se vyspíte, všechno se obrátí k lepšímu!

Rozdíl, který rozhoduje o vášni

Průměrný dospělý ve věku od 18 do 64 let potřebuje podle americké Clevelandské kliniky přibližně sedm až devět hodin spánku, a pokud si přesně v téhle délce neodpočine, jsou jeho sexuální prožitky v ohrožení, což zase vyplynulo ze studie z roku 2015, kterou publikoval odborný časopis The Journal of Sexual Medicine (3).

Akademici tehdy odhalili, že u jedinců, jež spánku moc nedají, klesá pravděpodobnost sexuálních setkání o 14 procent. V porovnání s ostatními. Ti, kdo nespí, častěji trpí sexuálními dysfunkcemi, únavou, podrážděností a nízkým libidem. Proč? Za všechno může snížená produkce pohlavních hormonů, které se nestačí „doplnit“, když jim člověk nedá příležitost (3). Pochopitelně, že když je tomu přesně naopak, karty se obrací.

Druhý den v pohodě

Dobrá kvalita spánku se spojuje se sexuální aktivitou a zvýšeným zájmem o milování. A na to se nabalují další výhody. Vyspíte se, libido se nakopne, pomilujete se a v závislosti na tom se vaše noční regenerace zkvalitní, neboť dojde k produkci oxytocinu a prolaktinu. Tyto hormony navozují pocity uspokojení a relaxace – tlumí účinky stresového hormonu kortizolu. Kruh se tudíž uzavírá (4).

Jak si zajistit lepší podmínky?

Proto se nenechte rozptylovat, v ložnici zajistěte optimální (nižší) teplotu, vyhoďte z ní veškerou elektroniku a před spaním se nevěnujte svému chytrému telefonu, ale třeba klasické četbě. V odpoledních hodinách se vyhněte kofeinovým nápojům. Pakliže máte s usínáním problémy, pořád dokola (rituálně) opakujte ty samé věci. Dejte si hrnek meduňkového čaje, teplou, uvolňující koupel, nebo se třeba jděte projít. Cokoli, co vás unaví a připraví na ulehnutí do postele, se počítá.

Zdroje: www.solen.cz/pdfs/uro/2009/03/02.pdf, www.csnoviny.cz/nejnovejsi-vyzkum-sexualniho-chovani-ceske-populace/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsm.12858, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6409294/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat