Mimomanželské vztahy jsou čím dál populárnější

S otevřenými vztahy se v poslední době roztrhl pytel. Kde kdo ze známých osobností, ke kterým patří třeba český hudebník Voxel (29), se hlásí k tomu, že kromě svých partnerských a manželských svazků udržují poměr i s dalšími lidmi. Proč se to děje?

Tradiční a ortodoxní normy monogamie se otřásají v základech. Výskyt mimomanželských poměrů je na vzestupu. Lidé čím dál častěji podléhají pokušení ve formě milenců a milenek, ale chtějí si ponechat výhody trvalého partnerského vztahu. Možná se zdá, že se společenské normy za poslední roky tak moc změnily, ale ve skutečnosti mimomanželské vztahy nejsou novým konceptem. Ve společnosti převládají již desítky let, nicméně v posledních měsících jsou „více vidět“. Důvodů je hned několik.

Dřív neveřejné tabu, dnes spíš norma

O zkrácení pracovní doby v Česku ze 40 hodin týdně na 37,5 hodiny se mluví dlouho. Víc času na osobní život, prosím, žádají všichni ti, kdo ráno brzy vstávají a chodí domů pozdě večer. Řadu lidí ubíjí monotónnost, všednost pracovního dne, ale i vyšší pracovní nároky ze strany zaměstnavatele.

Když pohár trpělivosti jednoho krásného dne přeteče, jedinci hledají potěšení. Něco nevšedního, co by je vytáhlo z obvyklé šedi a stresu. Co by to tak asi mohlo být? Dnešní muži a ženy jsou více v kontaktu se svými vrozenými touhami, takže se obvykle oddají nenaplněným tužbám, které se u protějšku snadněji omluví. Ten má totiž často stejné problémy, navíc platí, že k polyamorii a otevřeným vztahům se hlásí kdejaké celebrity. To udává tempo trendu. Pocit, že by se jim člověk měl vyrovnat, aby byl v kurzu, sílí.

Hledání lásky a citového spojení

S hektickou rutinou a rušným životním stylem stále více párů zažívá, že se do vztahu vkrádají služební cesty, spánek mimo domov, školení a podobně. Potřeba emocionálního spojení může být přesvědčivým důvodem k navázání vztahu mimo oficinální partnerství. Pravda je jen jedna.

Belgická psychoterapeutka Esther Perel popsala hlavní složky nevěry takto: Aféra spojuje tři klíčové prvky: tajný vztah, který je základní strukturou aféry, emocionální spojení více či méně silné, a pak sexuální alchymii. Pokud proti vám stojí někdo, kdo splňuje všechny tyhle požadavky, pravděpodobně mu neodoláte, byť žijete v trvalém vztahu. Dnešní moderní způsob života se opírá o hesla, jako je třeba „žiješ jenom jednou“. Každý druhý tak využívá všeho, co se mu nabízí, nechce být svázaný konvencemi, odmítá citově strádat a trpět.

Cizoložství již není trestným činem

Doba se mění a my s ní. Ženy již nejsou podřadnými členy domácnosti, které „patří k plotně“, mají svobodu, rozhodují se samy za sebe. Cizoložství není trestným činem a ženám za něj nehrozí postihy. Je snadnější dohodnout si, že si vedle manžela necháte i milence…

Jít do toho, nebo si nechat zajít chuť?

Vzhledem k rostoucí akceptaci těchto vztahů ve společnosti je přirozené, že se člověk ptá, jaký dopad to má na stávající, původně monogamní, partnerství. Většina expertů na vztahy se shoduje, že jim nepřísluší soudit, zda je rozhodnutí žít ve skupině správné či nikoli, z hlediska psychologie a psychoterapie je spíš podstatné to, jak se aktéři daného vztahu (byť polyamorního) cítí a co od něj vlastně očekávají.

Zdroje: bonobology.com, wikipedia.org, https://www.estherperel.com/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat