Spalující touha po lásce

Toužit po lásce je naprosto normální a všichni takovou touhu známe. Ale pokud nás souží dlouhodobě, může za tím být i něco jiného. Co to je a co s tím můžete dělat?

Toužíte po lásce právě teď? Má to svůj důvod – jste lidská bytost a my všichni potřebujeme lásku jako základní stavební kámen. Proč tomu tak je, lze vysvětlit několika způsoby.

Z biologického hlediska podléhá touha po lásce především naší touze po rozmnožování a udržení rodu.

Filozofové naproti tomu tvrdí, že je to základní kámen našeho sociálního bytí, a proto také naší řeči, myšlení a vědomého cítění. Je to tedy jeden ze základních znaků, který dělá lidi lidmi.

Psychologové se zase soustředí většinou na aspekt, že láska nám pomáhá tvořit naše sebevědomí. A rozvoj stabilního sebevědomí je předpokladem šťastného a vyrovnaného života.

Ať tak nebo tak, má touha po lásce v každém případě svůj smysl. Protože nás motivuje najít si člověka, který nám poskytne pocit sounáležitosti a který nás bude milovat.

Má to ale malý háček

Když ale naše touha přeroste přes únosnou mez nebo necítíme dlouhodobě její naplnění, zastíní naše životy a jsme kvůli ní naprosto bezmocní a zoufalé, je obvykle kontraproduktivní, a dokonce stojí v cestě nalezení pravé lásky. Důvodem je nedostatek sebelásky a ani milující partner nás před tím nemůže vždy zachránit.

Touha po lásce nezadaných

Skutečnost, že nezadaní cítí touhu po lásce více, se na první pohled nezdá překvapující – koneckonců nemají partnera, který by je miloval. Typické situace, kdy mnohem intenzivněji cítíte, že někdo druhý vám neskutečně schází, jsou večera a víkendy, kdy není nikdo, s kým byste se doma cítili dobře, akutní touha po fyzické náklonnosti nebo jen setkání s přáteli, kdy vy jste jediní nezadaní.

Pokud jste singles dobrovolně, takové pocity zaženete poměrně rychle (ať už náhodným sexem nebo výměnou okruhu přátel). Pokud naopak po druhé polovičce toužíte, abyste zaplnili „prázdnou díru“, budete tvrdošíjně hledat spřízněnou duši – bez ohledu na své vlastní potřeby a myšlenky.

První pomoc na utrápené srdce

Jak posílit sebevědomí, když toužíte po lásce natolik, že to až bolí? Tak je asi jasné, že vrhnout se do jakéhokoliv vztahu nebo zůstávat v nějakém nefunkčním jen ze strachu ze samoty není nejlepší nápad. Mnohem účinnější je mluvit o svých pocitech – s kamarádkou, partnerem nebo klidně terapeutem. Pokud se ještě necítíte mluvit o tom nahlas, pište si deník, to už zachránilo mnoho lidí v obtížných situacích. Pokuste se od spalujícího pocitu oprostit a najděte si nějaké rozptýlení – sport, naučte se nový jazyk, zpívejte ve sboru nebo se staňte dobrovolníkem v centru.

Jakkoli ohraně to zní, pořád platí, že nejdůležitějším krokem na cestě sebepřijetí je spřátelit se a milovat sebe sama.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-highly-romantic-marriage/201605/is-it-love-or-desire, https://www.themarginalian.org/2016/10/13/mating-in-captivity-esther-perel/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat