Co mají společného hummus a sex

V poslední době nemáte chuť na sex, vaše libido stávkuje, a navíc se v pohodě necítíte ani psychicky? Do svého jídelníčku zařaďte jisté živinami nabité jídlo, které se postará o vaše fyzické i emoční blaho. Podávat ho můžete třeba s pita chlebem!

Touha, vášeň a pohlavní svěžest je především o hormonech. Již dříve odborníci zjistili, že hormony jako estrogen a testosteron mohou ovlivňovat ženské sexuální touhy a návyky. Z tohoto důvodu je žádoucí a prozíravé jíst hummus. Hummus se vyrábí z cizrny, což je velmi známé afrodiziakum známé pro přítomnost přírodního estrogenu! Cizrna je navíc nabitá vitaminem B6, o kterém se ví, že disponuje vlastnostmi zvyšujícími libido (1). Pokud vás tahle její výhoda ke konzumaci nepřesvědčí, jsou tu i další benefity.

Hummus pomáhá uspokojit požadavky na bílkoviny

Konzumace dostatečného množství bílkovin je extrémně nezbytná pro optimální růst, regeneraci a imunitní funkce. Ženy, které jsou vegetariánky nebo veganky, jich ovšem mohou mít málo. A proto je tu hummus, studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, což je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem (2).

Kontroluje tělesnou hmotnost

Hummus je bohatý na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky, dokáže tedy zasytit na delší dobu a omezit zbytečné mlsání. Platí ale, že všeho s mírou. Denně stačí zhruba čtyři polévkové lžíce (2).

Působí jako prevence anémie

Nedostatek železa neboli anémie je u žen poměrně rozšířený, zejména v reprodukčním věku. Hummus je dobrým zdrojem železa a citronová šťáva v něm obsažená může zlepšit vstřebávání tohoto minerálu (1, 2). Další výhoda!

Omlazuje

Cizrna v hummusu funguje jako vynikající zdroj manganu, který pomáhá bojovat s volnými radikály a detoxikuje pokožku odstraněním siřičitanů. Další živiny, jako je folát a vitaminy B, vyživují kožní buňky a opravují poškození sluncem. Zapomínat se nesmí ani na oxidanty a vitamin E, které zase nabízí olivový olej. Bez nadsázky se tak hummus dá nazvat jako omlazovač (1).

Zlepšuje náladu

Hummus obsahuje 20 esenciálních aminokyselin, včetně tryptofanu, fenylalaninu a tyrosinu, jež přispívají k produkci serotoninu. Serotonin je neurotransmiter – látka, přenášející v mozku signál. Vzniká z aminokyseliny zvané tryptofan a bývá někdy označován jako hormon štěstí. Kromě nálady ovlivňuje například i spánek či chuť k jídlu (2). Potřebujete ještě další důkazy o tom, že hummus je pro vás tím pravým?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760696/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002489/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat