Srovnávání se s ostatními nikomu nepomůže

Pokud bychom měli určit jednu věc, která nám lidem jde velmi dobře, aniž bychom se ji někdy učili nebo trénovali, je to srovnávání se s ostatními.

"Moje kamarádka je mnohem hezčí než já." "Moje kolegyně dokáže mnohem víc než já." "Moje sousedka očividně vydělává mnohem víc peněz než já." – Jasně, to zvládneme perfektně. Dlouho už ale víme, že tento náš přirozený talent není bohužel přímou cestou ke štěstí.  Zvláštní forma srovnávání však poškozuje nejen nás, ale i ostatní, protože stojí v cestě nejen našemu štěstí, ale také našemu soucitu – při srovnání utrpení a problémů. Většina lidí takové myšlenky zná – a jsou extrémně toxické.

Srovnávání zesiluje utrpení a vzbuzuje hanbu

Vaše vlastní problémy nezmizí tím, že je budete srovnávat s ostatními. Naopak, pokud popíráme nebo ignorujeme špatné pocity, budou silnější a zatíží nás o to více. Kromě toho při porovnávání zjistíme, že mnozí jsou na tom hůře než my. Takže se cítíme jako špatní lidé, protože nás trápí problémy, nad kterými by ostatní ani nemrkli. A to nám to ztěžuje nebo brání v empatii a porozumění ostatním.

Empatie a stud jsou téměř opačné pocity, nemohou existovat jeden vedle druhého. Protože zatímco empatie se zaměřuje hlavně na jiné lidi a čerpá pouze zkušenosti z vlastního emočního světa, s jehož pomocí jim můžeme lépe porozumět, stud je primárně egocentrický. Ti, kteří se stydí, myslí na ostatní jen do té míry, do jaké přemýšlejí o tom, jak před nimi skrýt to, za co se stydí.

Brát problémy vážně

Namísto porovnávání našich problémů a utrpení, odborníci obecně radí brát obojí vážně a vnímat je – a umožnit „sebe-soucit“. Koneckonců, empatie není jako tvarohový koláč, z kterého když ukrojíme, zbude méně. Spíše se podobá dovednosti, kterou trénujeme a zlepšujeme používáním.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat