Nadýmání po sexu může překvapit

Nadýmání patří k nepříjemným vedlejším účinkům sexu. Co všechno ho způsobuje a kdy je vhodné nechat si vyšetřit pánev?

Zažívací potíže, potravinová intolerance, syndrom dráždivého trakčníku, menstruační cyklus, reakce těla na rafinózu, což je trisacharid, který je tráven bakteriemi v tlustém střevě, jež produkují plyn (třeba konzumace luštěnin je z tohoto pohledu riskantní). Za nadýmáním jako takovým stojí několik věcí, ale co když se objevuje převážně po sexu?

Trapas, který ničí romantiku

Mazlíte se, milujete, vzdycháte při návalu rozkoše, a jakmile prožijete svůj poslední orgasmus, slastně se převalíte na záda. V tom to přijde. „Pšouk!“ Pokud vyloučíte všechny výše uvedené spouštěče (s tím vám pomůže lékař), může se váš problém týkat retrovertní dělohy. Ta se popisuje jako nakloněná děloha, která je orientována dozadu, směrem k zadní části těla. To je v kontrastu s mírně „anteverzovanou“ dělohou, jež má většina žen (ta je orientována dopředu směrem k močovému měchýři) (2). Pokud skutečně máte retrovertní dělohu, může sex způsobit, že váš klín navazuje trochu jiný kontakt s ostatními orgány, které ho obklopují. V důsledku toho můžete pociťovat nepohodlí, bolesti i nadýmání. Budete-li se chtít přesvědčit, zda je to váš případ, nechte si provést vyšetření pánve.

Jiné příčiny snižující spokojenost

Další potenciální příčinou nadýmání po sexu je nerovnováha nebo přemnožení přirozených bakterií ve vaší vagině. S tím souvisejí problémy, jako jsou kvasinkové infekce a bakteriální vaginóza. Tyto typy dráždivých infekcí jsou často vyvolány lubrikanty s umělými přísadami a barvivy. S tím k lékaři nemusíte. K vyřešení těchto problémů do své stravy začleňte probiotika –⁠ fermentované potraviny, jmenovitě kimchi, kysané zelí a kombuchu, které se postarají o bakteriální rovnováhu. Taky vyměňte mazadlo za nějaké méně dráždivé a možná sáhněte po prezervativu (2).

Jak dlouho čekat?

Pokud se sperma dostane do pochvy, prostaglandin (typ lipidu) nacházející se v ejakulátu může patřit mezi příčiny kontrakce dělohy, pocitu plného břicha a onu typickému „ucházení“ (3). Pak nezbývá nic jiného, než se spolehnout na ochrannou pláštěnku. Obecně platí, že jestli nadýmání po několika hodinách po sexu neodezní, není to samo sebou. Pro jistotu kontaktujte svého gynekologa.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5029993/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113190/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553155/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat