Orgasmus posouvá práh bolesti

Říká se mu climax a představuje nadpozemskou rozkoš. Orgasmus, tedy vrcholný fyziologický stav zvýšeného sexuálního vzrušení a uspokojení, po kterém následuje uvolnění celého těla, působí nejen jako rozjasňovač pleti, ale i regulátor menstruačního cyklu!

Orgasmus se vyznačuje pocitem náhlého a intenzivního potěšení, zvýšením tepové frekvence a krevního tlaku a křečemi pánevních svalů, které způsobují stahy dolní pochvy u ženy a kontrakce močové trubice u mužů (1). Přemýšleli jste někdy, proč je tak skvělý? Věda poskytuje hned několik vysvětlení!

Ulevuje od stresu

Svaly se během sexu napínají a hromadí sexuální napětí. Když dosáhnete orgasmu, vše se v jednu chvíli uvolní, dojde ke snížení hormonu kortizolu. V překladu to znamená, že orgasmus odplavuje stres, navozuje pocit spokojenosti a klidu a zlepšuje náladu. A pozor, pozitivní účinky po vyvrcholení mohou přetrvávat až 24 hodin po něm (2)!

Reguluje menstruační cyklus

Podle studie z roku 1978 zveřejněné v recenzovaném vědeckém časopise Psychoneuroendocrinology a provedené výzkumníky z Pensylvánské univerzity mohou pravidelné orgasmy regulovat menstruační cyklus. Přesný mechanismus není znám, ale prý to může souviset s cirkadiánním rytmem. Ví se totiž, že vaječníky jsou velmi cirkadiánní, mají melatoninové receptory a negativně reagují na zánět. Pravidelné orgasmy podle vědců napomáhají na všech těchto úrovních a tím pravidelný menstruační cyklus podporují (3).

Zvyšuje práh bolesti

Známý profesor psychologie Barry Komisaruk má nad stolem ve své pracovně sídlící v americké Rutgersově universitě zarámovaný obrázek toho, jak vypadá aktivita ženského mozku během orgasmu. Představte si západ slunce. Každá hlavní oblast ženského mozku se zapálí na vrcholu vyvrcholení. Uvedený profesor je prvním, kdo takový obraz zaznamenal, a v posledních letech svými výzkumy zlepšuje životy žen. Právě on je jedním z těch odborníků, kteří hlásají, že orgasmus působí jako analgetikum a až dvojnásobně zvyšuje práh bolesti. Ostatně, není žádným tajemstvím, že při sexu se hranice mezi bolestí a potěšením trochu zkresluje, vlastně splývá. Proto je tak sexy nechat se tahat za vlasy a podobně (4).

Rozjasňuje pokožku

Pohled do zrcadla není obvykle první věcí, na kterou se soustředíte bezprostředně po vyvrcholení, ale někdy si na něj vzpomeňte. Uvidíte, že záře po uspokojivém orgasmu je skutečná. Prokrvení pleti dodává svěží, mladší tón, což vydrží asi dvě hodiny. Posílení krevního oběhu může také pomoci stimulovat produkci kolagenu, což je látka, která na pleť působí hydratačně, podporuje její elasticitu a tím zpomaluje vznik vrásek (2).

Nakopává mozek

Když dosáhnete orgasmu, zvýší se průtok krve do mozku. To znamená, že tenhle orgán dostane extra dávku kyslíku navíc. Díky tomu jste pohotovější, kreativnější a chytřejší (2). Není to báječné?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087698/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16913280/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306453079900143, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26578553/, 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat