Podivné věci přicházející po orgasmu

Rychlé a příjemné uvolnění nervosvalového napětí na vrcholu sexuálního vzrušení, které je obvykle doprovázeno ejakulací semene u mužů a vaginálními stahy u žen, doprovází i věci, jež mohou šokovat. Co všechno je po orgasmu možné?

Každý ho chce prožít – a někdo i několikrát za sebou. Vyvrcholení se považuje za vrchol a ukončení sexuální aktivity, jež se ale pojí s několika zajímavostmi. Jak tělo na náhlé uvolnění napětí reaguje? Tohle se klidně stane i vám (1)!

Smích

Všechen ten stres nahromaděný z posledních dní se dává na ústup, vám je blaženě a krásně, prožíváte nirvánu – stav blaženosti. Jak vás ten nesmírně příjemný pocit zaplavuje a pohlcuje, přepadá vás nutkání se smát. Partner neví, proč se to děje, a ani vy neznáte odpověď. Vnímáte jen to, že vás intimní chvíle zakončená vyvrcholením rozchechtala. Důvod?

Krátce před orgasmem a bezprostředně po něm se uvolní emoce a dochází ke snížení stresového hormonu kortizolu a uvolnění hormonu prolaktinu, který vyvolává pocity uspokojení a relaxace. Jak každá buňka v těle skáče radostí, může to vyvolat již zmíněný smích. Normální!

Pláč

Orgasmus je někdy popisován jako mimotělní zážitek, jež začíná tím, že mozek vysílá signály prostřednictvím nervového systému a říká genitáliím, aby se začaly připravovat na hlavní událost. Dech se zrychluje, a když jde všechno podle plánu, vaše tělo sebou začne euforicky škubat. Je to tady. Pocity štěstí a intimity ale střídá smutek, úzkost, pláč a nevysvětlitelná tíseň. Je tomu tak proto, že některé ženy byť po krásném zážitku prožívají stav, který se odborně nazývá postkoitální dysforie. Hlavním viníkem je hormon dopamin, jehož hladina po vyvrcholení prudce klesá.

Halucinace

Někdy lidé hlásí neobvyklé události během nebo po orgasmu, jako jsou halucinace, vidiny, vtělení se do zvířecích bytostí i rostlin, popřípadě pocit propojení s celým vesmírem. Jedná se o synestezii, chvíli, kdy se dva nebo více smyslových vjemů propojí natolik, že nevnímáte, co je realita a co sen. (Udává se, že mezi vyvolené, kteří třeba chodí po mracích a zblízka sledují vesmírné planety, když si užívají dohry po sexu, patří zhruba čtyři procenta populace.)

Kýchání

V nose je tkáň, která si pohlavní vzrušení může vyložit po svém. Zduří a je citlivější na vnější podněty, takže se stává, že vás po vyvrcholení rozhodí průvan, vůně nebo prach na nočním stolku. Výsledkem je nutkavá potřeba kýchat. Tak stane se, že!

Ospalost

Prolaktin uvolňovaný během orgasmu vyvolává ospalost. A někdy je těžké se proti němu postavit, zvlášť když za sebou máte dvanáctihodinnou směnu…

Bolesti hlavy

U některých lidí se během sexuální aktivity, zvláště po orgasmu, objevují silné bolesti hlavy. Ty jsou vyvolány zvýšením nitrolebního tlaku a krevního tlaku během milování. Obyčejně samy odezní. A co se po orgasmu děje vám?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5001999/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat