I feministky se mohou vdávat

Sakra! Řekla FEMINISTKA? Je snad dokonce "jednou z nich"?! Některé z vás už možná bolí uši, jen když to slovo slyší. Ale možná potřebujete jen chvilku na vysvětlenou. Pak se můžete rozhodnout, jestli chcete utéct a porozhlédnout se někde jinde. Nebo se rozhodnete zůstat a vzít si ji. Ale mohou se feministky vůbec vdávat?

Bohužel je obraz feministického hnutí v mainstreamových médiích až příliš často spojovaný s pálením podprsenek a chlupů v podpaží. Člověka pak nepřekvapí názor mnoha mužů (a žen) na feminismus a ženy ho představující.

Ale feminismus je mnohem víc! Především je to v podstatě způsob myšlení, který obhajuje spravedlnost, rovnost a rovné zacházení s lidmi všech pohlaví, populací a etnik. Co by se vám na tom nelíbilo?!

A co to všechno má společného s manželstvím?

Hrozně moc! Chcete-li to vysvětlit, musíte se nejprve trochu ponořit do historie manželství jako instituce. Předtím, než se stal náboženským humbukem, byl sňatek hlavně prostředkem k vyjasnění a zajištění vlastnictví. Jako předpoklad pro založení a uznání rodiny bylo nutné manželství. Majetek pak sdíleli a dělili členové v rámci této rodiny. Je tu jen malý háček: Ve většině společností to vše fungovalo patrilineárně, tj. výhradně podél mužské linie. 

A vlastně je tomu tak dodnes. Nejsou to jen hmotné statky, ale třeba přijetí příjmení manžela je stále pozůstatkem z této doby. Dokonce i žena sama symbolicky přechází z "vlastnictví" otce do vlastnictví manžela, což v češtině krásně vyjadřuje přípona -ová. A očividné je to při svatebním obřadu samotném – kdy otec nevěsty doslova předá ruku nevěsty do dlaně budoucího manžela.

Přehodnocení a předefinování tradic

Ale podívejme se na to zblízka? Samozřejmě, že sdílíte domácnost a vyděláváte na chléb. A pravděpodobně ani po svatbě nebudete připoutaná ke sporáku a budete svůj život žít mezi žehlicím prknem a pračkou. A máte naprostou pravdu, když tvrdíte, že si nemusíte zbytečně komplikovat život. Ale také se neobejdete bez krásných svatebních rituálů, o kterých jste snili od dětství. Ale určitě byste měli přemýšlet o tom, proč děláte všechny ty věci – zejména pokud jde o svatbu! Protože až se vás někdo zeptá, proč jste se chtěly vdát, opravdu chcete odpovědět: "Protože jsem chtěla projít středovou uličkou v bílých princeznovských šatech?" 

To, co říkám, je, že pokud jde o manželství samotné) bez ohledu na konkrétní osobu), neexistuje jen správné nebo špatné rozhodnutí! Nejkrásnější vzpomínky se však vytvářejí, když si věci promyslíte a přehodnotíte.

Soustřeďte se na detail a nebojte se odvázat

Jsou to maličkosti, díky kterým bude vaše svatba zvláštní. To neznamená, že byste se nyní měli ještě pečlivěji zabývat výzdobou stolu a pozvánkami (i když to samozřejmě může být zábava). Nenechte se ohnout a odvažte se udělat cokoliv podle vlastních představ! Pokud se vám to nelíbí, nemusíte se vdávat v panenské bílé. Kdo říká, že si nemůžete vybrat?

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat