Sexuální aktivita skomírá díky hektickému životu

Poslední dobou panuje v našich ložnicích spíše klid. Vědci zjistili, proč tomu tak je – a důvod je trochu překvapivě naše vlastní chyba.

Jaký může být důvod, že si nechceme užívat postelových radovánek? Závěr vědců (1) je docela smutný – máme prostě lepší věci na práci! To není vtip. „Volnočasový tlak“ je klíčovým faktorem, proč se v ložnicích (a na kuchyňských stolech atd.) děje stále méně a méně. Chceme se potkávat s přáteli, chodit na koncerty, vzdělávat se a tak dále. Na sex často nezbývá čas ani energie – a vy tak trpíte syndromem pandy!

Jak vypadá pandí syndrom

Nejraději jste spolu – ale ležíte vedle sebe třeba v trávě. Milují jeden druhého. Hodně. Nic by je nemohlo rozdělit. Být spolu je pro oba to nejlepší, tak známé a pohodlné. Možná neměli sex déle než rok, protože jsou prostě příliš líní, ale u pand to není velký problém (2).

Fenomén panda: Někdy se vplíží do každého vztahu

Vyznáte se v tom? Fenomén pandy se šíří i na člověka. Sex se stává tou nejtriviálnější věcí na světě. Milujete se, líbáte se každý den, často se dotýkáte, chcete jíst thajské kari a sledovat Netflix vedle sebe po zbytek svého života. Sex? Příliš vyčerpávající po to dnešním těžkém dni, a navíc zítra musíte brzy vstávat. Zejména páry s malými dětmi mají kolem půlnoci na mysli cokoli jiného než vášnivé číslo. Dokážou s tím v pohodě žít. Dokonce i roky. Jako spolubydlící, jen něžnější (2).

Dokud nikomu nic nechybí, je takové pandí uspořádání v pořádku. Bezpohlavní vztah si podle průzkumu dokáže představit i 20 procent populace. Ale je to normální? Psychologie samozřejmě předpokládá, že součástí vztahu je více či méně silná sexuální touha. Ale pokud páry nemají sex a jsou šťastné, proč říkat, že to není v pořádku (2)?

Pravidelný sex je pro vztah důležitý

Opět platí, že oddaný vztah bez sexu je nestabilní jako ocelový most, který se nehoupe. Silnější chvění a ona se zhroutí místo tlumení nákladu. Možná si jen musíte připomenout, že sex má příjemné vedlejší účinky. Vnitřně nás vyrovnává, reguluje nervový systém a má dokonce povzbuzující účinek. Uklidňující stav duševní rovnováhy, který byste si měli čas od času dopřát (3). 

Kdo má nejvíc sexu?

Pokud jde o otázku, kdo má sex a jak často, nezáleží jen na tom, zda máte předplatné Netflixu. Studie (4) zdůrazňuje, že na frekvenci sexu má vliv také věk a stav vztahu. Podle toho má sex jednou měsíčně jen 27 procent nezadaných. A také v ložnici rodičů se toho odehrává hodně  –59 procent rodičů ve věku 25 až 49 let má sex alespoň jednou týdně a 82 procent jednou měsíčně. Ale nenudí se ani bezdětné páry – 28 procent spánku oželí alespoň jednou týdně a 85 procent měsíčně.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6765788/, (2) www.gettotext.com/panda-syndrome-too-little-sex-is-poison-for-the-relationship/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6699928/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6503462/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat