Velmi aktivní libido mávnutím proutku

Sexuální apetit neboli libido označuje touhu člověka zapojit se do sexuální aktivity. Zatímco si mnozí lidé stěžují na to, že je pro ně pohlavní styk obtížný, jsou i tací, jejichž touha po milování bývá větší. Z jakého důvodu? Ve hře jsou nejen léky!

Ordinace sexuologů, psychologů a koučů partnerských vztahů plní spíš ti, kdo se sexu z nějaké příčiny vyhýbají a stěžují si na příliš líné libido. Naproti tomu stojí jedinci, které sexuální touha vyloženě pohání. Mezi důvody velmi aktivního libida přitom patří tyhle věci.

Cvičení

Cvičení zlepšuje sexuální funkce, sexuální sílu a vytrvalost, což souvisí se snížením tělesného tuku a celkovým sebepojetím. Studie naznačují, že muži i ženy, kteří se věnují fyzické aktivitě, mají tendenci mít vyšší sexuální touhu (1).

Užívání drog

Někdo může mít sex častěji než ten druhý. Že by ho ovládala nevybouřenost a přemíra energie? Ne nutně. Někdy za tím stojí jistý „bílý prášek“. Přestože užívání kokainu bylo po desetiletí spojováno se sexuálním rizikovým chováním vůči viru HIV, účinky kokainu na sexuální touhu a sexuální rozhodování nebyly důkladně prozkoumány. Nyní však vědecké práce poukazují na to, že podávání kokainu v určitých dávkách stimuluje libido a zároveň snižuje pravděpodobnost použití kondomu (2).

Substituční léčba

Sex jako takový zvyšuje produkci hormonů, jako je oxytocin, který vytváří pocit spojení a sounáležitosti (3). Souběžně s ním se zvyšují i hladiny dopaminu, jenž stojí za stavem euforie (4). Hra hormonů je ale mnohem nevypočitatelnější. Neurotransmiter dopamin hraje klíčovou roli při substituční léčbě některých zdravotních stavů, jako je například Parkinsonova choroba. To může způsobit hypersexualitu a sexuální nutkání. Ve skutečnosti se zvýšení hladiny dopaminu v mozku jeví jako skutečně úspěšné v léčení sexuálních dysfunkcí, a proto se farmakologové na tomto principu snaží vyvinout nové léky (4). A podobné je to i s testosteronem, hormonem, který se taktéž spojuje s libidem (5).

Nedostatek testosteronu může za impotenci, únavu, deprese, ztrátu svalové hmoty či tloustnutí u mužů. Lékař v těchto případech může rozhodnout o léčbě testosteronem, jejíž součástí jsou krátkodobě a dlouhodobě působící přípravky v různých lékových formách, například perorální léky, injekce, gely a náplasti pro aplikaci na kůži. Výsledkem bývá větší touha po sexu (5).

Radikální změna stravy

Ten, kdo se doteď stravoval v rychlém občerstvení, preferoval nezdravé tuky, sůl, velmi sladké a škrobové pokrmy, do toho kouřil a vypil nezdravě mnoho šálků kávy, se při přechodu na zdravou stravu může cítit sexuálně „nabuzeně“. Je tomu tak proto, že vyvážený jídelníček obohacený o vitaminy, minerály a zdravé tuky (především o ten rybí), podporují zvyšování testosteronu a serotoninu. Libido je díky tomu silnější (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963213/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5343757/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861329/

 






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat