Vedlejší účinky absence sexuálního života

Už ani nevíte, co to milování vlastně je? V takovém případě si dejte pozor na nepříjemné vedlejší účinky absence sexuálního života. Nedostatek mazlení totiž spouští řadu psychických i fyzických nešvarů!

Sex je silným důvodem existence samotné lidské společnosti. Množství sexu, které si člověk obvykle dopřává, se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je věk, sexuální touha partnera, užívané léky, aktuální zdravotní stav, úroveň vztahu a podobně. Pravidelný sex má své vlastní vzájemné výhody. Studie (1) ukazují, že lidé, kteří se zapojují do podpůrných, pozitivních vztahů, produkují více oxytocinu a zdá se, že je méně pravděpodobné, že podlehnou negativním účinkům stresu, úzkosti a deprese . Pochopitelně, že existují i účinky neexistence sexuálního života a potížemi s tím spojenými.

Dá se definovat zdravý sexuální život?

Při každodenním shonu a životních povinnostech je někdy těžké věnovat se intimitě, nicméně čas a úsilí obou stran je to, co udržuje vztah funkční. Proto odborníci na sex a vztahy doporučují praktikovat minimálně tzv. udržovací sex, který do svého života začleníte v pravidelné frekvenci proto, aby se mezi vámi a partnerem nepřetrhlo pouto (4).

Co se děje s tělem, když nemá sex?

Kromě úzkosti a stresu může nezdravý či neaktivní sexuální život spustit zvyšování krevního tlaku. Sex svým způsobem přispívá k aerobnímu a svalovému cvičení, díky čemuž se můžete cítit lépe, zároveň zklidňuje úzkost a napětí , a i tím udržuje hladinu krevního tlaku pod kontrolou (2).

Dále se věří, že pravidelný sex zlepšuje samotný krevní oběh. Je také známo, že u mužů je při sexu snížena produkce škodlivé chemikálie, homocysteinu, který může vyvolat srdeční problémy. Hlavním vedlejším účinkem nezdravého sexuálního života je proto zvyšující se pravděpodobnost srdečních onemocnění. Tedy souběžně se sníženou imunitou (5).

Narušená imunita i zhoršená kvalita spánku

Vědci totiž prokázali (3), že vzrušení a orgasmus imunitní systém naopak posilují . Lidé, kteří se pravidelně milují, jsou méně náchylní k onemocnění ve srovnání s těmi, jež nemají aktivní sexuální život. Zdravý sex zároveň uvolňuje oxytocin a vasopresin, hormony, které navozují spánek. Je-li těchto hormonů v těle málo, můžete se dočkat špatných spánkových návyků.

Nelze nezmínit i to, díky pohlavní aktivitě se v těle produkují endorfiny, mezi jejichž účinky patří zmírňování bolesti všeho druhu od zad po menstruační křeče. I proto by období sexuálního půstu (sucha) nemělo trvat příliš dlouho. Nemáte na milování čas? Zapište si ho do kalendáře a termín se snažte dodržet. Přece se nechcete vzdát mnoha zdravotních výhod spojených se sexuální intimitou. Byla by to věčná škoda!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5223438/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7584428/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15316239/, (4) názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat