Signály, že trpíte alergií na lubrikanty

Člověk míní, život mění. Je to frustrující, když si koupíte nějaký produkt s úmyslem zlepšit svoji fyzickou nebo milostnou kondici, ale ono je tomu přesně naopak. A propos, můžete trpět alergií na lubrikační gely?

Neexistuje nic takového jako „typický“ uživatel lubrikantu. Mohou a používají ho všichni, bez ohledu na pohlaví, věk a sexualitu, a lze jej aplikovat i při masturbaci. Jednoduše ho naneste na jakoukoli část těla nebo erotickou hračku a užívejte si všech jeho výhod, mezi které patří zvýšené sexuální pohodlí a komfort, ale i bezpečnost. Lubrikant snižuje tření, takže eliminuje riziko zranění při sexu. Mazání přitom může být na vodní, olejové nebo silikonové bázi, ale někteří lidé se při jeho používání setkávají se špatnými vedlejšími účinky.

Jak poznat, že jste alergičtí?

Očekáváte vášnivou noc, a přitom se po nanesení lubrikantu dostaví vyrážka, kopřivka, svědění, červená, oteklá, puchýřnatá nebo olupující se kůže s horečkou, nebo bez ní. Výjimečné není ani sípání, tlak na hrudi nebo v krku, potíže s dýcháním, polykáním či mluvením, dále pak neobvyklý chrapot, otok úst, obličeje, rtů, jazyka a hrdla. Překvapení? Ne tak docela.

Jen si to představte. Některá z použitých látek, která má zahřívat a stimulovat, nebo naopak chladit pokožku, způsobuje nežádoucí reakci, stejně jako různé příchutě. Osoba, jež pociťuje pálení, zarudnutí, svědění, bolest nebo otok při kontaktu s lubrikantem, není alergická na produkt jako celek, ale spíše je citlivá na jednu nebo některé z jeho složek. Kupříkladu nonoxynol-9 ve spermicidu může dráždit citlivou vaginální a rektální sliznici. První pomoc přitom má tuto podobu.

Co dělat?

Krátkodobě oblast opláchněte vodou. Pokud můžete, napusťte si vanu a namočte se do koupele o příjemné teplotě. Nepoužívejte pěnu, mýdla, koupelové soli ani jiné přísady. Pokud podráždění nezmizí nebo pokud se dokonce zhorší, kontaktujte poskytovatele zdravotní péče – vždy existuje riziko, že nepříjemné pocity sužující konkrétně vaše genitálie nejsou vůbec způsobeny lubrikantem, ale trichomoniázou, což je parazitární onemocnění způsobené prvokem trichomonas vaginalis, které patří celosvětově mezi nejrozšířenější pohlavně přenosné infekce.

Preventivní opatření

Vždy, pokud si zakoupíte nový produkt, jej nejprve otestujte nanesením na malou část těla – zvolte prst, loket, podkolenní jamku – cokoli. Vyvarujte se příchutí, zahřívacích přísad, baktericidů a spermicidů. Nepsané pravidlo zní: Nenechte se oklamat honosným obalem a vyšší „luxusnější“ cenou, raději hledejte mazadlo, které skutečně vyhovuje vašim potřebám.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8014770/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat