Prostreno.cz

Účinné léky na kocovinu najdete doma v lednici

Kolem nás panuje těžká doba, zajít si na sklenku je téměř nemožné a tak se někteří uchýlili k řešení, udělat si výčep u sebe doma. Večer postupuje a pak přijde ráno a s ním neskutečná bolest hlavy, žaludek jako na vodě (v tom lepším případě), nekončící únava a další „lahůdky“, které nám nezaručí zrovna veselý začátek dne.

Bohužel málokdy si můžete dovolit ten luxus, že by celý den s kocovinou zůstal doma, v blízkosti postele a toalety. A tak hledáme po celém bytě, zda se v něm neskrývá něco, co by nám od kocoviny pomohlo.

Ještě než vyrabujete lékárničku, podívejte se do lednice, jestli se v ní neskrývají nějaké poklady, jež by nám ulevily.

Poklad č. 1: Vejce

Nejenže dokáží „pohladit“ v žaludku a jsou snadno stravitelná, ale navíc obsahují cystein, který pomáhá tělu zbavit se toxinů spojených s konzumací alkoholu. Kromě toho jsou plné živin, jako je například vápník, vitaminy D a B nebo acetylcholin, jenž vám pomůže „nahodit“ mozek.

Poklad č. 2: Ovoce

Fruktóza, již ovoce obsahuje, vám rychle dodá potřebnou energii, pomůže s odbouráváním toxinů, navíc díky vláknině vám ovoce zaručí snazší vypořádání se s posledními zbytky alkoholu, jež vám ještě kolují v těle.

Poklad č. 3: Polévka

Nejlepší je pořádně silný kuřecí vývar, ale pomůže i zeleninová polévka (ideálně s rajčaty, ale nezahuštěná a bez smetany). Dodají tělu nejen důležité živiny (především některé minerály), ale také tekutiny. Navíc sůl, kterou polévka obsahuje, zvýší váš pocit žízně a tím zajistí vyšší konzumaci nápojů (nealkoholických, samozřejmě). A to je dobrá zpráva, protože hydratace je v boji s kocovinou základ.

Poklad č. 4: Sladké brambory

Kocovina si dokáže pořádně zahrát s hladinou cukru v krvi, a tak není od věci dodat organismu ty správné sacharidy. A sladké brambory jsou v tomto případě ideální. Cukry v nich naše tělo štěpí dlouho, a tím se vyhne nejrůznějším výkyvům v metabolismu cukrů. Navíc tyto brambory obsahují i kvalitní vlákninu, draslík, betakaroten a vitaminy skupiny B.

Poklad č. 5: Avokádo

Dodá „zhuntovanému“ tělu potřebné minerály v čele s draslíkem, který mu zajistí snazší boj s následky pití v podobě svalové slabosti, únavy či motající se hlavy. Kromě toho avokádo organismu poskytne kvalitní vlákninu, vitamin B6, betakaroten a zdravé tuky.

Poklad č. 6: Káva

Nesmíme zapomenout ani na klasiku, po které sáhne v kocovině spousta z nás – na šálek kávy. Díky kofeinu, který obsahuje, dojde k rozšíření cév a tím zmírnění bolesti hlavy.

Jen dávejte pozor, abyste si kávou nepodráždili žaludek – někteří lidé jsou na to citlivější.

Poklad č. 7: Čaj s citronem

Především zelený čaj je opravdu k nezaplacení. Obsahuje kopu antioxidantů a také kofein, umí bojovat s nevolností. Pokud do něj kápnete trochu citronu, dostanete navíc i potřebnou dávku vitaminu C.

Zdroj: eathis, healthline, verywellhealth





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat