Prostreno.cz

Vánoční hvězda: Jak vám vydrží opravdu dlouho?

Červenozelená rostlina, s oficiálním názvem pryšec nádherný, patří k symbolům Vánoc, a tak není divu, že si ji řada z nás během adventu pořídí, aby mu zkrášlovala domov a pomohla vytvořit tu pravou atmosféru. Jak ale o hvězdu pečovat, aby vám vydržela co nejdéle?

Začněte výběrem

Už při výběru se snažte v obchodě najít tu nejzdravější rostlinku. Jak ji poznat? Listy by měly být pevné, nezažloutlé, svěže zelené a jasně červené. Možná budete muset obejít několik supermarketů a květinářství, než najdete tu pravou, ale s čím lepší vánoční hvězdou začnete, tím déle vám vydrží.

Kam ji umístit?

Vánoční hvězda má ráda hodně denního světla, a tak ocení parapet, na který i v zimě dopadají sluneční paprsky. Pokud takový nemáte, najděte jí ten nejsvětlejší.

Pozor na chlad

A když už jsme u parapetu – měl by být také dostatečně široký. Proč? Téhle rostlině totiž rozhodně nesvědčí, pokud se listy dotýká chladné okenní tabule. A tak na to myslete. Zrovna tak jí nebude svědčit průvan, takže pozor na otevřená okna! Vánoční hvězda pochází přeci jen z teplých krajin, a tak by ji česká zima mohla nepěkně zaskočit.

Jak je to s tím světlem?

Ačkoli jsme výše napsali, že hvězda vyžaduje světlé stanoviště, neznamená to, že by jí prospívalo světlo po celých 24 hodin. Aby si ponechala svou úžasnou kontrastní barevnost, bude vám vděčná i za dostatek tmy. Tedy až zapadne slunce, už byste na ni neměli příliš svítit. Proto ji přeneste do tmavého koutu nebo do místnosti, kde už se nesvítí (a na den jí zas dopřejte slunce a světlo).

Vodu ano, ale…

Jak je to se zálivkou? Vánoční hvězdu bychom měli pravidelně zalévat, nejlépe tehdy, když je půda v květináči na omak suchá. Ačkoli je pro ni dostatečná zálivka důležitá, rozhodně nesmí stát ve vodě. Jednou za dva týdny pak rostlinku přihnojte hnojivem, jež používáte na ostatní pokojové rostliny.

Nůžky do ruky

Pokud vám vánoční hvězda vydržela až do jara a stále se jí daří, pak je čas trochu ji zastřihnout. Tím si zajistíte, že by vám mohla příští zimu opět vykvést. Zkracujte vždy nejdelší výhony, tak aby rostlina nasadila nové. V létě pak hvězdu opět přistřihněte a přesuňte ji ven, kde může pobývat až do podzimu. Před chladem by měla putovat zase pěkně do bytu. Přesaďte ji do většího květináče, umístěte na světlé stanoviště… a dál už to znáte.

Z dosahu mazlíčků

Důležité upozornění na závěr. Vánoční hvězda je jedovatá pro pejsky i kočky, a tak se nedoporučuje pěstovat v domácnostech s těmito mazlíčky. Nikdy nevíte, kdy vašeho čtyřnohého miláčka napadne ochutnat právě tuhle rostlinku, proto ji umístěte mimo jeho dosah. Ačkoli pro psy či kočky není konzumace vánoční hvězdy většinou smrtelná, může způsobit zvracení, průjmy, nadměrné slinění či svědivost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat