Prostreno.cz

Silvestr se slaví všude

Blíží se konec roku a i ten má své tradice a historii. Víte vůbec, odkdy se slaví silvestr? Jaké jsou novoroční zvyklosti? A proč si lidé posílají PF?

Na všechny tyto otázky pro vás  máme odpověď!

Proč a odkdy se slaví silvestr?

Poslední den v roce je zasvěcen památce papeže Silvestra I. Dříve se oslavoval více Nový rok, tedy první den v roce, který slavili již Římané, Řekové a Parsové. Římané obětovali první den v roce bílého býka svému bohu zvanému Janus. Janus byl v římské mytologii bůh vchodů, začátků a konců. Od jeho jména je odvozen i název měsíce ledna v latině – ianuarius – a od něj pak anglický January.

Velkolepé ohňostroje

Odpalování ohňostrojů je novodobý zvyk, dříve nic takového nebylo. Po pádu železné opony se silvestrovská pyrotechnika dostala i na naše pulty. Nyní je pyrotechnika velmi populární, ale při jejím nákupu a používání byste měli myslet na bezpečnost svoji i ostatních. Také nezapomínejte na své čtyřnohé miláčky, kteří většinou vaše nadšení z velkolepé noci nesdílí. Pokud přesto chcete nějakou tu „raketku“, vždy kupujte od ověřeného výrobce a poraďte se s prodejcem o bezpečnostních pokynech. Nikdy se nepouštějte do domácí výroby!

Novoroční přání

Víte že…

Někdy je za nejstarší známou tuzemskou novoročenku vydávána mince, vyražená v pražské mincovně za vlády císaře Rudolfa II., s německým textem „ZVM NEVEN IAHR 1606“ („K NOVÉMU ROKU 1606“).

K Novému roku také patří přáníčka, takzvaná novoroční péefka, což je zkratka francouzských slov „pour féliciter“ a znamená „pro štěstí“. Novoroční přání se nejvíce ujala spolu s novoročenkami hraběte Karla Chotka z Chotkova, který byl v první polovině 19. století zřejmě největším propagátorem papírových novoročenek u nás.

Nyní, v moderní době se od klasické papírové varianty opouští a spíše se posílají přání v elektronické podobě. I tak ale příjemce potěší.

Nový rok

Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ Jak je popsáno výše, dříve se oslavoval hlavně Nový rok a s ním jsou spojené následující tradice.

Tradiční oběd

Na Nový rok se má podávat čočka, aby se penízky držely a rozmnožovaly po celý rok. Pokud máte doma masožravce, jistě ho bude zajímat, že se dříve také podával prasečí rypáček. Prasátko je totiž symbolem štěstí. Rozhodně by se neměla podávat drůbež, to by štěstí mohlo uletět!

Věšení prádla a úklid

Na Nový rok by doma hospodyně neměla uklízet ani věšet prádlo, vše si ukliďte dopředu, jinak by se hospodyně v novém roce udřela.

Buďte na sebe hodní

Také domácí atmosféra a pohoda by se měla držet, abyste se vyhnuli mrzutostí v příštím roce. Hádky nechte na jindy a nerozčilujte se kvůli maličkostem!

Půjčování věcí a vyhazování

Také by se na Nový rok nemělo nic odnášet z domova, ani půjčovat nebo vyhazovat. Odpadky vyneste den předem. Jinak by vám mohlo v příštím roce pořád něco chybět.

Zdroj historických událostí: abchistory.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat