Prostreno.cz

Všestranné využití jablečného octa. Na co se hodí

Ocet, který se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek a nechává se kvasit ve dřevěných kádích, je bez nadsázky učiněný poklad. Už jste s ním měli tu čest? Hodí se na popáleniny, křečové žíly, a zatočí dokonce i s únavou!

Stopy jablečného octa, jakožto zázračného elixíru, sahají až do dávné historie. Byl zaznamenán u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Je známo, že Kryštof Kolumbus na svých lodích převážel celé barely jablečného octa jako prevenci proti kurdějím. Japonští samurajové ho zase užívali na sílu a odolnost. V čem může být prospěšný vám?

Na bolest hlavy

Když stejné množství octa a vody přivedete k varu, „bolehlav“ po inhalaci této tekutiny zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Na škrábání v krku

Roztok připravený z 1/4 litru vlažné vody a pěti lžic octa je výborné kloktadlo na bolesti v hrdle.

Očista organismu

Do sklenky dejte asi jeden centimetr tekutého jablečného pokladu a zalijte desetinásobkem vody. Oslaďte lžičkou medu a užívejte maximálně třikrát denně. Vaše útroby budou jako nové!

Chronická únava

Tři lžíce medu a stejné množství octa vás v krizi trochu „nakopne“. Dopřejte si lžíci elixíru před spaním a následující den budete mít energie na rozdávání.

Proti stresu

Až si budete příště napouštět vanu, nezapomeňte do lázně přidat i dva šálky jablečného octa. Tahle koupel vám už po patnácti minutách dodá potřebný optimismus. Vyšponované nervy? Na ty budete s úsměvem už jen vzpomínat.

Křečové žíly

Postižená místa každý večer masírujte čistým octem z jablek. Po častém opakování se dočkáte změny - k lepšímu, samozřejmě! Tato metoda patří k nejpoužívanějším babským radám.

Padání vlasů

Jak předcházet nervovému zhroucení při každém česání? Hřeben namočte do jablečného zázraku a je po starostech. Zabírá to víc než šampon proti vypadávání.

Popáleniny

Sice se říká, že dobrého nepálí, ale vysvětlujte to někomu, kdo se popálil o žhavou troubu. Zasažené místo po potření neředěným jablečným octem přestane bolet a pokožka se zklidní.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat