Prostreno.cz

Riziko rakoviny lze snížit. Stačí přitom jen změnit životní styl

Počet lidí, kteří onemocní některou z nádorových chorob, je v České republice stále velmi vysoký. U některých druhů rakoviny pak výskyt ještě stoupá. Přitom riziko této závažné a nebezpečné nemoci můžeme snížit životním stylem. Co zaručeně pomůže?

Kromě pravidelných preventivních prohlídek (u praktického lékaře, gynekologa, ale také účast na screeningu kolorektálního karcinomu či screeningu rakoviny prsu) či zdravé stravy bychom se měli zaměřit také na svůj životní styl a vyhnout se v něm některým faktorům, jež mohou riziko onemocnění rakovinou zvyšovat. Naopak bychom se měli zaměřit na pomocníky, kteří nás před touto chorobou chrání. Takže jak na to?

Nechoďte v poledne na slunce

Všichni víme, že bychom se měli vyhýbat soláriím či opalování a rozhodně bychom měli používat krémy s ochranným UV faktorem. Ale odborníci doporučují – především v létě – nechodit na plné slunce v poledních hodinách. To jsou totiž sluneční paprsky nejsilnější – a tím i nejrizikovější. Pamatujte, že rakovina kůže patří k těm nejnebezpečnějším!

Pijte kávu

Patříte k milovníkům tohoto lahodného nápoje? Pak vězte, že podle několika studií vám káva může v prevenci některých typů rakoviny výrazně pomoci. U kterých je nejúčinnější? Například v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale také prostaty či jater. Vyhýbáte se z nějakého důvodu kofeinu? Pak pro vás máme dobrou zprávu – stejně účinná je i káva bez kofeinu. Onkologové ale upozorňují, že se musí jednat o kávu bez cukru či smetany a že by ji lidé neměli pít v pozdním odpoledni či večer (nedostatek spánku je v řadě studií asociován se zvýšeným rizikem rakoviny).

Omezte alkohol

Občasná sklenička piva či vína nejspíš nikomu neublíží, ale nadměrné pití alkoholických nápojů už představuje zvýšené riziko řady onemocnění, rakovinu nevyjímaje. Nejenže oslabuje imunitní systém, ale také narušuje DNA, brání vstřebávání některých důležitých antioxidantů a dalších živin či ovlivňuje produkci estrogenu (čímž zvyšuje nebezpečí rakoviny prsu).

Vyhýbejte se uzeninám

Světová zdravotnická organizace poměrně nedávno potvrdila přímý vztah nadměrné konzumace uzenin a zvýšeného rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva. Na ten již delší dobu upozorňovala řada studií. A tak si nejrůznější párky, klobásy, šunky či slaninu, uzené maso a další pochoutky dopřávejte jen zřídka.

Používejte rukavice

Pokud se pustíte do pořádného úklidu, při němž na pomoc povoláte ty nejsilnějších chemické čisticí prostředky, vždy raději používejte rukavice. Některé látky, jež tyto přípravky obsahují, jsou totiž spojovány s vyšším rizikem rakoviny prsu. A řada z nich se do těla dostává právě prostřednictvím kontaktu s kůží. I proto se řada domácností snaží uklízet bez chemie.

Provoňte byt přírodně

Odborníci jsou poměrně skeptičtí také k nejrůznějším vonným svíčkám či bytovým parfémům. Především těm chemickým, které do ovzduší uvolňují výpary, jež byly v některých výzkumech prokázány jako toxické a potenciálně karcinogenní. Raději pro svůj byt volte čistě přírodní vůně.

Hýbejte se

Nejenže je se sedavým způsobem života spojená obezita, která je jedním z rizikových faktorů nádorových onemocnění, ale už i nedostatek pohybu sám o sobě může pravděpodobnost rakoviny zvyšovat. Pravidelná tělesná aktivita totiž posiluje imunitní systém, zmírňuje záněty v těle a snižuje hladiny některých hormonů, které se na zvýšeném riziku rakoviny podílejí. Nebezpečí rakoviny snížíte už při 4 až 6 hodinách mírného pohybu týdně. Nemusíte lámat rekordy, stačí 20 minut rychlejší chůze denně!

Nešiďte spánek

Dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje riziko řady typů rakoviny - včetně karcinomu prsu, nádoru tlustého střeva či prostaty. Způsobuje totiž významné oslabení imunitního systému a podporuje zánětlivé procesy v organismu. Navíc málo spánku narušuje produkci hormonu melatoninu, který je kromě jiného i silným antioxidantem, takže své tělo připravujete i další „zbraň“ v boji proti závažným onemocněním.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat