Prostreno.cz

Kouzelná zahrádka na šňůrce v podobě kokedamů

Pokud váš domov neoplývá přímo místem na klasický květináč, nebo hledáte něco originálního, tak kokedamy budou to pravé. Kokadama znamená v překladu mechová koule, takže zapomeňte na květináče!

Pokud jste výraz kokedama ještě neslyšeli a nedokážete si pod tímto pojmem nic představit, jedná se o různé druhy rostlin, které jsou obalené ve speciální zcela přírodní směsi a následně v mechu. Celý kořenový bal je vytvarován do tvaru koule a následně omotán provázkem a takto hotová rostlinka se jednoduše zavěsí kamkoli do prostoru. Nebo mechovou kouli můžete položit i na talířek a umístit například na jídelní stůl.

Původ kokedam není přesně datován, jejich původ pramení ze samého Japonska, ze kterých známe spíše vyhlášené bonsaje, ale i kokedamy už si u nás našly své příznivce a obdivovatele.

Zvládnu si kokedamu vyrobit doma?

Tuto nádhernou dekoraci si opravdu zvládnete vyrobit doma, ale budete k tomu potřebovat nakoupit několik složek, ze kterých si vytvoříte základní směs. Do té rostlinku zasadíte. Na nákupní seznam si určitě napište kvalitní substrát, nejlepší je směs z jílu ketotsuchi, akadamy, pemzy a rašeliníku, dále budete potřebovat provázek z umělých vláken, aby odolal vlhkosti. V neposlední řadě potřebujete mech, ale na ten můžete vyrazit jednoduše do lesa. A také nějakou tu rostlinku, kterou si do kokedamu zasadíte.

Vhodné rostliny

Pro začátečníky je vhodné vybírat nenáročné rostliny, začněte pěkně od začátku, než si tuto techniku lépe osvojíte, ať nejste se svými výsledky zklamaní. Vhodné jsou takzvané vlhkomilné rostliny, kterým se lépe daří ve vzdušné mechové kouli a hlavně nám tyto rostlinky odpustí drobné pěstitelské přešlapy. Do kokedamů můžete zasadit i malé bonsaje, skvěle také vyniknou orchideje, ale ty už jsou náročnější na pěstování.

Jak na to?

Na internetu najdete nespočet návodů i videonávodů, jak přesně kokedam vyrobit. Základem je vytvořit z kvalitního substrátu a vody lepkavou hmotu. Vodu přidávejte opatrně, ať z toho nemáte bahýnko. Do připravené směsi zasaďte vámi zvolenou rostlinku a vytvarujte kouli. Tu opatrně obalte mechem, který si nejprve navlhčete. Lépe se vám bude pracovat s menšími kousky než s jedním velkým kusem. Vytvarujte kouli, kterou ovažte pevným provázkem. Pokud budete kouli věšet, volte světlý provázek, pokud chcete kouli umístit na mističku, tak velmi efektivně vypadá čirý vlasec.

Hotový kokedam nemusíte teď pár dní zavlažovat, substrát je dostatečně vlhký. Při dalším „zalévání“ posaďte kokedam na mističku s malým množstvím vody, voda se absorbuje dovnitř a bude vyživovat rostlinku zase po nějakou dobu, závisí na druhu rostliny. Kokedam můžete opět pověsit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat