Prostreno.cz

Domácí vychytávky. K čemu všemu se hodí kostka ledu?

Možná máte v mrazáku vždy připravený led, abyste si mohli čas od času dopřát nějaký ten osvěžující drink. Ale kostky ledu se hodí i jako pomocníci v domácnosti.

Zalévání květin

Pokud máte některé rostliny v bytě umístěny na vysokých policích nebo v závěsech, kde se vám konvičkou velmi těžko zalévají, dejte do květináče několik kostek ledu – jak se budou rozpouštět, zalijí květiny. A rozhodně nehrozí, že byste mohla rostliny přelít a vyrobit tak další skvrnu na stěně nebo koberci…

Odstranění důlků z koberce

Pokud přemísťujete nábytek, může se stát, že po nohou od stolu, který stál dlouho na jednom místě, zůstanou v koberci důlky. Vložte do každého kostku ledu, nechte rozpustit a pak vlákna koberce lehounce vykartáčujte.

Pomoc při žehlení

Vyndali jste ze skříně košili a před odchodem zjistili, že je na několika místech pomačkaná, a vy nemáte čas znovu ji nakropit a přežehlit? Můžete si žehlení výrazně urychlit, pokud nežádoucí záhyby na košili přetřete kostkou ledu a pak přejedete žehličkou. Led látku nenamočí tolik jako kropení, ale poskytne dostatek vláhy, aby se pomačkání zažehlilo.

Zmatení chutí

I když vás lékárník stokrát ujistí, že ten dětský sirup děti milují, protože skvěle chutná, stejně je tu vysoká pravděpodobnost, že zrovna vaše dítě ho kvůli chuti bude odmítat. Zkuste mu tedy před podáním léku dát na chvíli cucat kostku ledu. Led potlačí chuť sirupu a vy nebudete muset cpát do svého potomka lžíce cukru (který často nepříjemnou pachuť léků ještě zvýrazní).

Vyndání třísky

Vydolovat třísku z dlaně ječícího batolete je někdy nadlidský úkol. Proto ještě než začnete „operovat“ s jehlou, potřete postižené místo s třískou kostkou ledu. Tím oblast znecitlivíte a třísku vyndáte mnohem snáz a bezbolestně (pro dítě, a tím i pro vás).

Prevence puchýřů z popálenin

Pokud jste omylem sáhli třeba na rozpálený pekáč, rychle na postižené místo přiložte led. Jednak zmírní bolest, jednak sníží pravděpodobnost vytvoření puchýřů.

Pomoc pro mazlíčky

Letní vedra nepůsobí jen na lidský organismus, ale také na ten zvířecí. Pokud máte podezření, že se váš domácí mazlíček (od křečka až po psa nebo kočku) přehřál, přihoďte mu do misky s vodou trochu ledu.

Odstranění žvýkačky

Zrovna, když chcete vyjít z bytu, připlácne si váš potomek na kalhoty žvýkačku, která samozřejmě (díky zákonu schválnosti) zrovna nejde z látky odstranit. Zachovejte klid a vydejte se pro kostku ledu. Tou pak žvýkačku přejíždějte, až bude úplně ztuhlá, a poté ji seškrábněte nehtem nebo lžičkou.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat