Prostreno.cz

Cukr lze v domácnosti využit nejen jako dochucovadlo

Konzumovat cukr není pro náš organismus zrovna přínosné, ale cukr můžeme využit v domácnosti či při péči o pleť. Napadlo vás někdy, že cukr prodlouží životnost vašich řezaných květin, nebo vás zbaví otravných much či zaručí, že vás sýr v lednici nezplesniví? Tyhle triky musíte vyzkoušet!

Vychytávek s cukrem je opravdu nespočet, máme pro vás pár triků, které se vám budou hodit v domácnosti i na zahradě.

Řezané květiny vydrží déle

Dostala jste nádhernou kytici, ale teď ještě aby dlouho vydržela a dělala vám radost co nejdéle. Máme pro vás jednoduchý trik, do vázy si namíchejte vlastní roztok s tajnou přísadou. V litru teplé vody rozpusťte 3 lžíce cukru a přidejte 2 lžíce bílého vinného octa. Zchladlým roztokem naplňte vázu tak, aby stonky květin byly ponořeny přibližně 7 až 10 cm do tekutiny. Cukr dodá květinám potřebnou výživu, zatímco ocet zabraňuje růstu bakteriím. Budete překvapeni, jak dlouho vaše květiny vydrží krásné.

Konec háďátkům v zahradě

Cibulky květin i kořenovou zeleninu rády napadají malé háďátka, která jsou mikroskopickými příbuznými škrkavek. Jejich napadení poznáte na kořenech a hlíze, kde se objevují hlízovité zduřeniny. Útoku háďátek můžete předejít a zabránit, když jim vytvoříte přímo nehostinné prostředí. Přibližně na 6 čtverečních metrů si vystačíte s půlkilem krystalového cukru, kterým jednoduše půdu posypete. Tím podpoříte činnost mikroorganismů živících se cukrem – ti zvýší svoji aktivitu i množství organických látek v půdě a svou činností vytlačí ze zahrady i škodlivá háďátka.

Přírodní past na mouchy

Zbavte se otravných much jednoduše a hlavně bez chemie! V malém rendlíku smíchejte 2 šálky mléka se 100 g třtinového cukru a 60 g mleté pálivé papriky. Celou směs dobře promíchejte a za občasného míchání vařte přibližně 10 minut. Po vychladnutí roztok nalijte na mělké tácky nebo misky, rozmístěte po domě podle potřeby a máte hotovo. Otravné mouchy a mušky se chytí do pasti, z které už jen tak neuletí.

Zatočte se šváby

Mezi další velmi nepříjemný hmyz patří i švábi, a pokud nesnášíte pach škodlivých pesticidů, můžete na ně vyzrát i jinak – pomocí obyčejného cukru.  Smíchejte stejné množství cukru s běžným kypřicím práškem do pečiva. Hotovou směsí posypejte všechny jejich cestičky a možná místa výskytu. Cukr totiž šváby přiláká a kypřicí prášek jim zasadí smrtelnou ránu. Směs mějte po ruce pravidelně a pravidelně ji používejte, abyste předešli další případné invazi.

Zákusky zůstanou déle čerstvé

A nakonec se pozastavíme ještě u trvanlivosti některých potravin. Na tenhle trik budete potřebovat cukr kostkový. Zákusky, které máte připravené pro nedělní návštěvu, zabalte a do balíčku přidejte i pár kostek cukru, ten zajistí, že zákusky nebudou vysušené a návštěva neuvěří, že jste pro ně ráno neběželi do obchodu. Stejným způsobem prodlouží cukr trvanlivost i tvrdému sýru. Sýr zabalte do sáčku či dejte do krabičky a přidejte pár kostek cukru, cukr sýr ochrání o pár dní déle před plesnivěním.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat