Prostreno.cz

Netradiční využití jablek

Podzim s sebou přináší i sklizeň jablek. Ale dříve, než se do nějakého zakousnete, poznejte i jejich netradiční využití, které se vám v domácnosti neztratí! Jablka mají totiž spoustu zapomenutých funkcí, které je na čase pěkně oprášit.

Jistě se i u vás v rodině předávají babské rady z generace na generaci. Tak schválně, znáte i tyhle?

Šťavnaté kuře jedině s jablíčkem

I dobré hospodyňce se někdy nepoštěstí a místo šťavnatého kuřátka vytáhne z trouby vysušený kus čehosi. Příště tomu můžete snadno předejít, ne nadarmo se dávají do drůbeže všelijaké nádivky a taková rychlá a „proti-vysoušecí“ je ta z obyčejných jablek doslova z jednoho jablka. Příště než dáte kuře na pekáč, vsuňte dovnitř i jedno celé jablko, kuře pečte jako obvykle a před podáváním jablíčko vyndejte a vyhoďte, nemá žádnou vábnou chuť, slouží jen proti vysušování.

Záchrana přesolené omáčky a polévky

Víte že…

Z jablek při zrání vychází plyn etylen, který přirozeně podporuje zrání. Zvýšené množství etylenu z jediného nahnilého jablka v sáčku tedy podstatně urychlí stárnutí všech okolních jablek. Tato skutečnost se dá využít i k dozrávání jiných plodů, například zelených rajčat, ale tento jev může být i na škodu. Pokud vám například abnormálně ve spíži klíčí brambory, může to být právě způsobeno přítomností jablek, proto jablka skladujte vždy odděleně.

Až vám příště ujede ruka se solí, sáhněte rovnou pro jablko, nakrájejte ho na čtvrtky, odstraňte jádřinec a přidejte do přesolené omáčky či polévky. Poté povařte ještě přibližně 10 minut a na závěr čtvrtky jablek vyndejte. Jablko do sebe natáhne přebytečnou sůl a pokrm bude zachráněn.

Dozrávání zelených rajčat

Jste pyšným majitelem několika ještě zelených rajčat? Sluníčko už to letos asi nedoženete, ale jablka to zvládnou za něj. Na 5 až 6 rajčat potřebujete jedno zralé jablko. Rajčata spolu s jablkem dejte do papírového sáčku a na pár dní uložte do spíže, budete překvapeni, jak rajčátka krásně dozrají.

Koláče budou déle čerstvé

Pokud potřebujete udržet déle čerstvé sladké pečivo v podobě koláčů šátečků, buchet a podobně, stačí je přechovávat pohromadě s polovinou jablka. Rozkrojené jablko zaručí, že si sladké pečivo uchová vláčnost a vlhkost mnohem déle, než kdybyste ho dali do ledničky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat