Prostreno.cz

Jak zatočit se špatnou náladou?

Znáte to – některý den se vám nic nedaří, všechno vám padá z rukou, nic nedokážete dotáhnout do konce, nikdo vám nerozumí… V takové dny se nikdo nemůže divit, že zrovna nehýříte dobrou náladou. Občas ale stačí málo, aby se vám vrátila. Máme pro vás několik tipů.

Na špatnou náladu existuje několik léků, určitě si vyberete ten, který zafunguje právě u vás. Za pokus to stojí – skoro všechno je totiž lepší než sedět zavření doma a litovat se.

Jak tedy porazit náladu pod psa?

1. Hýbejte se

Po těžkém a neradostném dni v práci možná nebudete mít náladu na návštěvu posilovny, ale již zmíněné sezení na gauči, koukání na televizi nebo bezcílné bloumání po bytě, při kterém se utápíte ve vlastní lítosti, vám rozhodně na náladě nepřidá. Pohyb je skvělým způsobem jak přijít na jiné myšlenky. Nikdo po vás nechce, abyste překonali rekord v běhu do dálky, úplně stačí, když se na 30 minut půjdete projít. Vyčistíte si hlavu, rozptýlíte se, do krve se vám vyplaví endorfiny a naberete novou sílu pro řešení problémů. Navíc spálíte nějaké ty kalorie a – co vůbec není od věci – fyzicky se unavíte, takže se vám bude i přes všechny starosti lépe usínat.

2. Mluvte, mluvte, mluvte

Tohle jde snáze ženám než mužům, kteří si své starosti nechávají často jen pro sebe. Ale takový dlouhý rozhovor s partnerem nebo kamarádem prospěje každému. Vypovídejte se ze svých starostí, rozeberte problematické situace – nebuďte na všechny těžkosti sami. Možná vám váš protějšek nenabídne žádné řešení, ale o to vůbec nejde! Ulehčí se vám už jen tím, že se někomu svěříte.

Pokud zrovna nemáte nikoho, komu se „vyplakat na rameni“, nezoufejte. Vezměte pero a papír (nebo otevřete dokument v počítači) a napište všechno, co vás trápí. Tvrzení, že papír snese všechno, je do posledního písmenka pravdivé. Uvidíte, že se vám uleví.

3. Připomeňte si své radosti

Když máte náladu pod psa, máte pocit, že je všechno špatně a každý člověk má lepší život než vy. Až se vaše úvahy dostanou až do tohoto bodu, zkuste opět sáhnout po papíru a tužce. Tentokrát ale nepište své strasti – vyjmenujte všechno, za co jste ve svém životě vděční a co vám dělá radost. Jste zdraví, máte skvělého partnera, fungující rodinu, skvělé přátele, hodného psa, přítulnou kočku, práci, jež vás baví… Když si uvědomíte všechny dobré věci, které vás v životě potkaly, nálada se vám jistě zvedne.

Malý tip navíc – zkuste si zavést jakýsi deníček radostných událostí a každý den si do něho před spaním zapište, co vám ten den udělalo radost. Vůbec nesejde na tom, jestli tam bude něco ve smyslu „děti si konečně uklidily v pokoji“ nebo „podařilo se mi získat lepší práci“ – až se zase budete cítit mizerně, bude se vám taková připomínka hodit.

4. Rozmazlete se

Snažit se zapomenout na starosti prostřednictvím nového oblečení nebo balení chipsů vás může tak akorát přivést do finančních problémů a obezitologické poradny. Nicméně to neznamená, že bychom si nemohli čas od času udělat sami pro sebe radost. Dopřejte si třeba pedikúru, navštivte výstavu v muzeu, zajděte do exotické restaurace… Čas od času se rozmazlit je výborným receptem proti špatné náladě.

5. Pomáhejte

Jednou z nelepších cest jak získat dobrý pocit, je pomáhat druhým. Zkuste se poohlédnout po nějaké charitativní organizaci, která shání dobrovolníky, a zkuste třeba dělat společnost seniorům v domově důchodců, číst dětem v nemocnicích, pomoci vyvenčit pejsky z útulku, dovézt kočičí konzervy opuštěným kočkám… Nejen že uděláte něco pro druhé lidi, spokojeni budete i sami se sebou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat