Prostreno.cz

Přírodní zubní pasta, která udrží vaše zuby zdravé. Vyrobte si ji

Většina z nás začíná a končí den čištěním zubů. Přemýšleli jste někdy o tom, zda je zubní pasta, kterou používáte každý den, skutečně dobrá pro vaše zdraví? Zkuste si vyrobit vlastní – z dostupných kuchyňských surovin!

Komerční zubní pasty obsahují mnoho škodlivých toxinů. Mezi ty nejběžnější patří fluorid, triklosan a laurylsulfát sodný. Triclosan je dobře známý endokrinní disruptor, který mění regulaci hormonů.

Laurylsulfát sodný, používaný jako pěnivý prostředek, je možný karcinogen. Také se jedná o trvale dráždivou látku, která může přispět k zánětu dásní. No a fluorid? Ten zase může ovlivnit vaše kosti a epifýzu. A některé studie poukazují, že dokonce negativně ovlivňuje i mozkovou funkci.

Když se podíváte na všechny ty škodlivé složky používané v komerčních zubních pastách, možná vás to přesvědčí, abyste si vyrobili svou vlastní přírodní zubní pastu. Je to velmi snadné! Navíc ingredience použité v tomto receptu jsou snadno dostupné a mimořádně prospěšné pro orální zdraví. A ve výsledku vás vlastní pasta bude stát méně než komerční produkty. Takže, co si připravit?

Extra panenský kokosový olej

Extra panenský kokosový olej má vysoký obsah kyseliny laurové, který má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Pomůže snížit citlivost zubů a zabrání problémům, jako jsou bolesti zubů, špatný dech a dýchací onemocnění.

Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Journal of the Indian Society of Periodontology naznačuje, že kokosový olej může být použit jako prevence při udržování a zlepšování ústního zdraví.

Další studie publikovaná v Nigerian Medical Journal zase poukazuje na to, že kokosový olej je účinný při snižování tvorby zubního plaku.

Prášek do pečiva či jedlá soda

Hydrogenuhličitan sodný působí jako abrazivní činidlo a pomáhá bělit a rozjasňovat. Také neutralizuje kyseliny v ústech, čímž se snižuje pravděpodobnost špatného dechu.

Kurkuma

Kurkuma používaná v této domácí zubní pastě je vhodná pro celkové orální zdraví. Pomáhá řešit bolesti zubů či zánět dásní, v to díky antiplaktickým, protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem. Zároveň bělí zuby. (Studie z roku 2012 publikovaná v časopise Journal of Indian Society of Periodontology ukazuje, že kurkumová ústní voda je účinná při kontrole plaku a při prevenci zánětu dásní.)

Extrakt z máty peprné

Extrakt se používá hlavně k tomu, aby poskytoval pěknou chuť domácí zubní pasty. Navíc má terapeutické výhody, které mohou zabránit tvorbě biofilmu, který je spojen s dutinami. A postup výroby?

Do misky vložte 2 polévkové lžíce extra panenského kokosového oleje, přidejte 2 lžíce jedlé sody, 10 až 15 kapek extraktu z máty peprné a nakonec ½ až 1 čajovou lžičku prášku z kurkumy. Přísady smíchejte nekovovou špachtlí, dokud nedosáhnete konzistence hladké pasty.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat