Prostreno.cz

Školácké chyby při grilování letos nemají šanci

Český národ patří k velkým grilovacím nadšencům, přesto se někteří z nás stále dopouštějí každý rok stále stejných chyb. Tak schválně, jakou děláte vy? Nebo patříte mezi dokonalé „grill mastery“?

Ke grilování neodmyslitelně patří pořádný gril a flákota masa, tak kde se může stát chyba? No uvidíte, máme pro vás hned několik těch nejčastějších, kterých se stále dopouštíme.

Nečistíte gril po každém grilování

A začneme rovnou u grilu, respektive u grilovacího roštu. Ruku na srdce, jak často čistíte grilovací rošt vy? Staré, spálené kousky od posledního grilování nejsou jen vadou na kráse, ale nezapomínejte, že se tyto zbytky zase přichytí na jídlo při dalším grilování. A to už nezní tak chutně… Proto rozhodně neodkládejte čištění grilu a po každém grilování ho dobře očistěte. K tomuto účelu skvěle poslouží speciální čističe na grily a drátěné kartáče, které zaručeně odstraní veškeré zbytky a gril bude stále jako ze škatulky.

Nemarinujete maso

Víte, že pečení masa při vysokých teplotách vede k tvorbě karcinogenních látek, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny? Co s tím? Některá zjištění naznačují, že marinování masa v bylinách a koření může snížit tvorbu karcinogenů až o 99 procent. Třeba takové marinády s podílem octa nebo citronu fungují jako neviditelný ochranný štít, který změní kyselost masa a zabrání tak karcinogením látkám se „nalepit“ na vaše maso. Ale pozor, raději dávejte přednost těm domácím, u kterých máte jistotu, co obsahují.

Maso dáváte přímo na oheň

Možná za to může nedočkavost či probouzející se hlad, ale kus masa přímo v centru ohně není zrovna ten nejlepší nápad. Takovéto zacházení způsobí, že se maso dříve spálí na uhel, než aby se stihlo dostatečně propéct. Všimněte si, že přední šéfkuchaři nikdy negrilují na přímém ohni i tady platí, že méně je někdy více, a vyplatí se těch pár minut si počkat. Další častou chybou je, že dáváme na gril maso, které jsme právě vytáhli z lednice, mnohem vhodnější je nechat maso chvilku při pokojové teplotě a potom šup s ním na gril.

Příliš mnoho oleje

Už se vám stalo, že vám gril i s masem tak trošku vzplál? Za tyhle komplikace může nadměrné množství oleje, které tak způsobí toto neplánované vznícení. Předejít tomu můžete snadno, stačí kousek masa nebo čehokoli jiného nejdřív otřít a poté ho vložit na rozpálenou plochu. A určitě je dobré mít po ruce i láhev s vodou, do víčka stačí udělat dírku a máte hned po ruce prostředek pro případné hašení.

Nemáte správné grilovací náčiní

I když grilujete jen občas, rozhodně se vyplatí investovat, alespoň do základního vybavení. Pokud jste do teď otáčeli maso vidličkou, tak je nejvyšší čas. Vidličkou totiž děláte do vašeho masa dírky, kterými tak odtéká šťáva, a to je velká škoda. Pak se není čemu divit, že se vám nedaří připravit šťavnatý steak!

Neoddělujete syrové a vařené jídlo

Tohle je snad největší chyba, kterou můžete udělat, hlavně během léta. Syrové maso a drůbež se hemží bakteriemi útočícími na vaše zdraví, takže nikdy nedávejte to, co už je hotové, na společný talíř s potravinami čekajícími na tepelnou úpravu. Opravdu nikdy, ani na chvilku!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat